Sałatka gyros, czyli warstwowy i kolorowy bestseller. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole

Sałatka gyros to królowa imprez, spotkań rodzinnych, ale i świąt. Przepis na kolorową i fikuśną przystawkę gwarantuje zadowolenie gości i obłędny smak. Wszystko przed dużą ilość rozmaitych składników i kuszące warstwy, które pięknie się prezentują w szklanej misie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz a stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza jedno - poszukiwania spektakularnych receptur i pierwsze przygotowania trwają w najlepsze. Na świątecznym stole króluje tradycja, ale i nieco bardziej oryginalne przepisy. Sałatka gyros to pewniak, który ekspresowo zniknie z talerzy i zasmakuje niemal każdemu!

Sałatka gyros - kusząca propozycja idealna na święta

Sałatki to ważny element świątecznego stołu. Fikuśne, kolorowe i kuszące składem propozycje takie jak jarzynowa, jajeczna, porowa czy buraczkowa są doskonale wszystkim znane. Warto jednak nieco zaszaleć i zaserwować w Wielkanoc sałatkę gyros, która nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie prezentuje się w szklanej misie. 

Kluczem do sukcesu są różnorodne warstwy ze świeżych warzyw, odpowiednio przygotowanego kurczaka czy aromatycznego sosu i świeżych ziół. Na liście produktów nie może zabraknąć kukurydzy, ogórków konserwowych, cebuli czy kapusty pekińskiej. Takie połączenie nie tylko zniknie w mgnieniu oka, ale i gwarantuje zadowolenie wśród domowników i gości. 

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Przepis na sałatkę gyros - kolorowe warstwy to świąteczny must have

Składniki:

  • puszka kukurydzy,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • mała czerwona cebula,
  • 150 g sałaty pekińskiej,
  • 150 g pomidorów koktajlowych,
  • 150 g ogórka świeżego,
  • duża papryka,
  • około 700 g piersi z kurczaka,
  • olej,
  • przyprawa gyros, 
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka siekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od umycia i oczyszczenia piersi z kurczaka. Osuszone mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy mieszanką do gyrosa i smażymy na oleju do uzyskania odpowiedniej tekstury. Pozostawiamy do ostudzenia. 
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wszystkich warzyw. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, ogórki w kostkę, pomidory na połówki lub ćwiartki, paprykę w kostkę. Z kolei puszkę kukurydzy odsączamy z zalewy. 
  3. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny, czosnku i posiekanego koperku przygotowujemy sos. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Przechodzimy do układania kolorowych warstw. Na dno szklanej misy lub naczynia wykładamy kawałki kurczaka, następnie ogórki konserwowe, kukurydzę, sos czosnkowy, paprykę, świeże ogórki, cebulę, pomidorki i na koniec sos czosnkowy. Tak przygotowana warstwy przykrywamy poszatkowaną kapustą. 
  5. Sałatkę chłodzimy i podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.