Więcej smacznych przepisów znajdziesz a stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza jedno - poszukiwania spektakularnych receptur i pierwsze przygotowania trwają w najlepsze. Na świątecznym stole króluje tradycja, ale i nieco bardziej oryginalne przepisy. Sałatka gyros to pewniak, który ekspresowo zniknie z talerzy i zasmakuje niemal każdemu!
Sałatka gyros - kusząca propozycja idealna na święta
Sałatki to ważny element świątecznego stołu. Fikuśne, kolorowe i kuszące składem propozycje takie jak jarzynowa, jajeczna, porowa czy buraczkowa są doskonale wszystkim znane. Warto jednak nieco zaszaleć i zaserwować w Wielkanoc sałatkę gyros, która nie tylko obłędnie smakuje, ale i pięknie prezentuje się w szklanej misie.
Kluczem do sukcesu są różnorodne warstwy ze świeżych warzyw, odpowiednio przygotowanego kurczaka czy aromatycznego sosu i świeżych ziół. Na liście produktów nie może zabraknąć kukurydzy, ogórków konserwowych, cebuli czy kapusty pekińskiej. Takie połączenie nie tylko zniknie w mgnieniu oka, ale i gwarantuje zadowolenie wśród domowników i gości.
Zobacz wideo
Sałatka gyros. Przepis krok po kroku
Przepis na sałatkę gyros - kolorowe warstwy to świąteczny must have
Składniki:
- puszka kukurydzy,
- 150 g ogórków konserwowych,
- mała czerwona cebula,
- 150 g sałaty pekińskiej,
- 150 g pomidorów koktajlowych,
- 150 g ogórka świeżego,
- duża papryka,
- około 700 g piersi z kurczaka,
- olej,
- przyprawa gyros,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- łyżka siekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od umycia i oczyszczenia piersi z kurczaka. Osuszone mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy mieszanką do gyrosa i smażymy na oleju do uzyskania odpowiedniej tekstury. Pozostawiamy do ostudzenia.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie wszystkich warzyw. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, ogórki w kostkę, pomidory na połówki lub ćwiartki, paprykę w kostkę. Z kolei puszkę kukurydzy odsączamy z zalewy.
- Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny, czosnku i posiekanego koperku przygotowujemy sos. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Przechodzimy do układania kolorowych warstw. Na dno szklanej misy lub naczynia wykładamy kawałki kurczaka, następnie ogórki konserwowe, kukurydzę, sos czosnkowy, paprykę, świeże ogórki, cebulę, pomidorki i na koniec sos czosnkowy. Tak przygotowana warstwy przykrywamy poszatkowaną kapustą.
- Sałatkę chłodzimy i podajemy.