Orientalny przysmak na twoim talerzu. Dobór przypraw sprawi, że zapomnisz o kotletach mielonych

Kuchnia świata może każdego dnia zaskakiwać. To właśnie ona łączy w sobie nie tylko różne składniki, a także przyprawy, które nadają odpowiedniego smaku. Przykładem smacznego dania, które może znaleźć miejsce w domowym menu jest przysmak pochodzący z Egiptu. Naprawdę warto go zasmakować.

Kofta to potrawa, która charakterystyczna jest dla kuchni egipskiej. Serwowana jest także w innych krajach bliskiego wschodu, gdzie jest prawdziwym smakołykiem. Przede wszystkim jest zrobiona z mięsa mielonego, zazwyczaj baraniny, które podkręcone jest poprzez różnego rodzaju przyprawy. Najczęściej dodaje się do niego świeżą kolendrę, imbir oraz czosnek. Danie to formuje się w kształt szaszłyków, piecze lub grilluje.

Nasza propozycja na to danie jest nieco inna. Odeszliśmy od nadziewania mięsa na wykałaczkę i dodaliśmy do niego jasny sos pieczeniowy. Jednak jeśli chcesz poznać prawdziwy smak kuchni egipskiej zrezygnuj z sosu i zapiecz je bez niego.

Przepis na pieczone kofty w jasnym sosie

Składniki na sos

  • 20 g masła,
  • niewielka cebula,
  • 50 g mąki,
  • 250 ml wody,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na pieczone kofty

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki suszonego imbiru,
  • świeża kolendra,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania sosu

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i umieść go na patelni. Następnie stopniowo wlewaj wodę, cały czas mieszaj.
  3. W miseczce umieść śmietanę, wlej do niej chochlę powstałego na patelni wywaru. Dokładnie wymieszaj i wlej do pozostałych składników.
  4. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i gotuj całość przez jeszcze kilka minut.

Sposób przygotowania kofty

  1. Cebulę i czosnek obierz. Oba warzywa posiekaj jak najdrobniej i przenieś je do większej miski.
  2. Kolendrę posiekaj i dodaj do składników. Do miski wrzuć również mięso mielone i wszystkie przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie wyrób do połączenia produktów.
  3. Z powstałej masy formuj większe kotleciki. Powinny mieć one długość około 10 cm i być dość grube.
  4. Tak przygotowane przenieś do naczynia żaroodpornego i zalej wcześniej przygotowanym sosem.
  5. Piecz danie przez około 30 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Po wypieczeniu serwuj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA