-
Haps
-
Jak przygotować
- Orientalny przysmak na twoim talerzu. Dobór przypraw sprawi, że zapomnisz o kotletach mielonych
Orientalny przysmak na twoim talerzu. Dobór przypraw sprawi, że zapomnisz o kotletach mielonych
Kuchnia świata może każdego dnia zaskakiwać. To właśnie ona łączy w sobie nie tylko różne składniki, a także przyprawy, które nadają odpowiedniego smaku. Przykładem smacznego dania, które może znaleźć miejsce w domowym menu jest przysmak pochodzący z Egiptu. Naprawdę warto go zasmakować.
Kofta to potrawa, która charakterystyczna jest dla kuchni egipskiej. Serwowana jest także w innych krajach bliskiego wschodu, gdzie jest prawdziwym smakołykiem. Przede wszystkim jest zrobiona z mięsa mielonego, zazwyczaj baraniny, które podkręcone jest poprzez różnego rodzaju przyprawy. Najczęściej dodaje się do niego świeżą kolendrę, imbir oraz czosnek. Danie to formuje się w kształt szaszłyków, piecze lub grilluje.
Nasza propozycja na to danie jest nieco inna. Odeszliśmy od nadziewania mięsa na wykałaczkę i dodaliśmy do niego jasny sos pieczeniowy. Jednak jeśli chcesz poznać prawdziwy smak kuchni egipskiej zrezygnuj z sosu i zapiecz je bez niego.
Przepis na pieczone kofty w jasnym sosie
Składniki na sos
- 20 g masła,
- niewielka cebula,
- 50 g mąki,
- 250 ml wody,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Składniki na pieczone kofty
- pół kilo mięsa mielonego,
- średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki suszonego imbiru,
- świeża kolendra,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania sosu
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i umieść go na patelni. Następnie stopniowo wlewaj wodę, cały czas mieszaj.
- W miseczce umieść śmietanę, wlej do niej chochlę powstałego na patelni wywaru. Dokładnie wymieszaj i wlej do pozostałych składników.
- Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i gotuj całość przez jeszcze kilka minut.
Sposób przygotowania kofty
- Cebulę i czosnek obierz. Oba warzywa posiekaj jak najdrobniej i przenieś je do większej miski.
- Kolendrę posiekaj i dodaj do składników. Do miski wrzuć również mięso mielone i wszystkie przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie wyrób do połączenia produktów.
- Z powstałej masy formuj większe kotleciki. Powinny mieć one długość około 10 cm i być dość grube.
- Tak przygotowane przenieś do naczynia żaroodpornego i zalej wcześniej przygotowanym sosem.
- Piecz danie przez około 30 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Po wypieczeniu serwuj z ulubionymi dodatkami.