Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Surówka z kapusty to klasyka w iście polskim wydaniu. Tego typu dodatek ma wiele smacznych odsłon, jednak podstawowy przepis nie ma konkurencji. Przygotowanie to bułka z masłem - kluczem do sukcesu są jednak dodatki i proporcje.
Domowe obiady to w dużej merze tradycyjne polskie rarytasy takie jak wszelakie pieczenie, kotlety, dania jarskie czy kolorowe zestawy. Główne danie lubuje się jednak w dodatkach, a wyborem wręcz idealnym o tej porze roku jest surówka z kapusty. Warzywo nie tylko obłędnie smakuje i znakomicie komponuje się z wieloma innymi specjałami np. z marchewką, koperkiem, papryką, odrobiną soku z cytryny czy zielonym ogórkiem.
Wersji na surówkę z kapusty jest wiele, jednak bazowa receptura bazująca na prostym składzie uchodzi za najlepszą. Wystarczy zadbać o dokładne poszatkowanie główki, połączyć ją z jabłkiem, koperkiem, cytryną i podstawowymi przyprawami. Efekt? Zielona uczta pełna witamin, która nie tylko każdemu zasmakuje, ale i podkreśli smak domowego obiadu.
Składniki:
Sposób przygotowania: