Domowy majonez bez jajek i octu? To nie żart. Zrobisz go z... ziemniaków i przypraw

Bezjajeczny majonez może okazać się hitem tej Wielkanocy. Do przygotowania wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników oraz przypraw. Wegańska wersja tego tradycyjnego sosu smakuje obłędnie i pasuje do kanapek oraz sałatek.

Kto powiedział, że majonez zawsze musi być z jajek? Ten wegański przepis może cię zaskoczyć. Do przygotowania pysznego sosu wystarczą... ziemniaki! Wszystkie składniki z pewnością posiadasz w kuchennych szafkach. Ta innowacyjna wersja majonezu, choć daleka od tradycyjnego może być świetną alternatywą również na wielkanocnym stole

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki świeżego soku z cytryny,
  • 50 ml przefiltrowanej lub przegotowanej wody,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo 4 sposoby na domowy majonez

Wegański majonez z ziemniaków. Przygotujesz go w ten sposób

Ziemniaki dokładnie szorujemy i płuczemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane kładziemy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki się ugotują, należy je odcedzić i pozostawić do przestudzenia. Gorące ziemniaki nie nadadzą się do przygotowania majonezu.

Lekko ostudzone, lecz jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy delikatnie ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera lub blendujemy w osobnym, wysokim naczyniu. Do ziemniaczanej masy dodajemy wcześniej obrany i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy również świeżo wyciśnięty sok z cytryny, olej oraz wodę i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego, puszystego sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty, warto dodać więcej wody. Będzie smakował doskonale na kanapkach lub jako dodatek do chrupiących frytek. Pamiętajmy jednak by nie przechowywać ziemniaczanego majonezu dłużej niż tydzień. Smacznego!

Źródło: smakosze.pl

Więcej interesujących artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.