Jak zrobić idealne ciasto do pizzy? Sekret tkwi w jednym składniku

Pizza to jedna z najchętniej spożywanych potraw. Lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednym z najistotniejszych składników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Sprawdź, w czym tkwi sekret idealnej domowej pizzy.

Nie tylko temperatura pieczenia ma znaczenie, podczas przygotowywania ciasta na domową pizzę. Okazuje się, że sekretem jest spód, który nie powinien być klejący, ale chrupki oraz delikatny. Podpowiadamy, jak wykonać idealny spód do pizzy.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Jaka mąka do pizzy? Zwróć uwagę na oznaczenia

Jednym z ważniejszych elementów przygotowania ciasta na pizzę jest mąka. Jaka wybrać, aby pizza wyszła smaczna? Otóż najlepszą mąką do pizzy jest ta z oznaczeniem "00". Z takiej mąki pizza będzie najbliższa włoskiemu oryginałowi. Mąka nie powinna mieć żadnych dodatków, a jej konsystencja powinna przypominać cukier puder lub talk.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Przepis na pizzę. Dzięki tej recepturze spód do twojej pizzy wyjdzie idealny

Spód do pizzy z tego przepisu sprawi, że już nigdy nie będziesz zamawiać pizzy z pizzerii. Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 300 g mąki do pizzy typu "00"
  • 200 ml ciepłej, lecz nie gorącej, wody
  • 20 g drożdży
  • ¾ łyżeczki soli

Jak przygotować ciasto?

  1. Pokrusz drożdże i zalej trzema łyżkami ciepłej wody. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Mąkę nie wsypujemy, a przesiewamy do miski, aby ciasto było pulchniejsze. Dodajemy sól i 200 ml wody. Zagniatamy ciasto ręcznie, aż będzie sprężyste. Przekładamy na stolnicę i znów ugniatamy przez około trzy minuty.
  3. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na dwie godziny, aż wyrośnie.
  4. Ciasto rozciągamy w dłoniach. Formujemy lekko grubsze brzegi.
  5. Kładziemy ulubione składniki i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.