Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Będą nie tylko złociste i chrupiące, ale i piekielnie pyszne

Kotlety bardzo często pojawiają się na polskich stołach. Uwielbiają je chyba wszyscy. Jednak nie zawsze są one dobrze dosmażone, odpowiednio rumiane, czy po prostu tak smaczne, jak byśmy sobie tego życzyli. Ogromne znaczenie ma to, w jaki sposób je smażymy. Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Odpowiadamy.

Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Głosy są różne. Wiele osób twierdzi, że użycie tłuszczu pochodzenia roślinnego w przypadku kotletów schabowych to grzech. Inni z kolei nie wyobrażają sobie innego sposobu na smażenie. Kiedy zatem kotlety będą najlepsze?

Zobacz wideo Fusy od kawy, cola, sól mogą mieć nietypowe zastosowanie

Na jakim oleju najlepiej smażyć kotlety? Zdania są podzielone

Kotlety schabowe to jedne z ulubionych potraw Polaków. Nie zawsze jednak wychodzą nam tak, jak byśmy tego chcieli. Dużo zależy od tłuszczu, na którym je usmażymy. Znana i szanowana restauratorka Magda Gessler twierdzi, że smażenie kotletów schabowych na oleju roślinnym to nic innego jak profanacja. Jej zdaniem, jak i wielu innych znawców kuchni, mięso najlepiej smakuje usmażone na tłuszczu pochodzącym z tego samego zwierzęcia. Schabowe powinniśmy więc smażyć na smalcu pochodzenia wieprzowego. Zasady tej warto trzymać się również w przypadku kotletów mielonych.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie chcesz smażyć na smalcu? Jest alternatywa

Niektórym jednak, wbrew kucharskim autorytetom, kotlety smażone na smalcu wcale nie smakują. W takim przypadku możemy zastąpić go masłem klarowanym. Można zrobić je samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie. Wystarczy rozpuścić zwykłe masło na patelni, a następnie na bardzo wolnym ogniu, uważając, aby się nie przypaliło, zebrać całą powstającą pianę.

Jak zrobić najlepsze kotlety?

Smażenie to ostatni i równie ważny etap, jeśli jednak chcemy, by nasze kotlety smakowały obłędnie, powinniśmy zainteresować się nimi na wcześniejszych etapach. Warto wybrać dobrej jakości mięso i odpowiednio je przyprawić. Z kolei schab warto wymoczyć w mleku z cebulą w nocy przed smażeniem. Dzięki temu kotlety będą miękkie i kruche jednocześnie.

Więcej o: