Dobrze zacząć dzień od pysznego śniadania. Pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko daje nam energię na kolejne godziny, lecz może wpływać na nasz nastrój. Z tego powodu warto przygotować coś, co poprawi nam humor i ucieszy podniebienie. Ten doskonały przepis na naleśniki Ani Starmach skradnie serca wszystkich tych, dla których smakowite śniadanie to właśnie to na słodko.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego na słodko zaczynamy od wbicia jajka do miski. Do tego dodajemy dwie łyżki mąki, cukier (może być puder), szczyptę soli oraz po łyżce stołowej wody i mleka. Taką masę miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto na tym etapie będzie zbyt gęste, należy dolać więcej wody lub mleka. W międzyczasie na słabym ogniu roztapiamy łyżkę masła.
Gdy nasza masa naleśnikowa będzie puszysta, partiami przesiewamy pozostałą mąkę. Dolewamy również resztę wody oraz mleka, a na koniec cienkim strumieniem dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie mieszamy masę do uzyskania lejącej, gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny, w temperaturze pokojowej.
Na mocno rozgrzanej patelni podgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Gdy olej będzie gorący, wylewamy na patelnię chochlę ciasta i smażymy z obu stron około minuty. Naleśniki powinny się lekko zarumienić. Gotowe odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Teraz wystarczy podać je z ulubionymi smarowidłami i szybkie, słodkie śniadanie gotowe. Smacznego!
Źródło: aniastarmach.pl
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl