Przepis na naleśniki od Ani Starmach. Ciasto będzie niezwykle delikatne, jeśli podgrzejesz ten składnik masy

Śniadanie na słodko to dla wielu osób najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Wie coś o tym Ania Starmach. Na swoim blogu podzieliła się znakomitym przepisem na delikatne naleśniki, idealne do dżemów, powideł czy czekolady. Przygotujesz je w mniej niż pół godziny, a wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką.

Dobrze zacząć dzień od pysznego śniadania. Pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko daje nam energię na kolejne godziny, lecz może wpływać na nasz nastrój. Z tego powodu warto przygotować coś, co poprawi nam humor i ucieszy podniebienie. Ten doskonały przepis na naleśniki Ani Starmach skradnie serca wszystkich tych, dla których smakowite śniadanie to właśnie to na słodko.

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • 1 łyżka cukru lub cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia.
Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Znakomity przepis na naleśniki Ani Starmach. Będą słodkie i delikatne

Przygotowanie ciasta naleśnikowego na słodko zaczynamy od wbicia jajka do miski. Do tego dodajemy dwie łyżki mąki, cukier (może być puder), szczyptę soli oraz po łyżce stołowej wody i mleka. Taką masę miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto na tym etapie będzie zbyt gęste, należy dolać więcej wody lub mleka. W międzyczasie na słabym ogniu roztapiamy łyżkę masła.

Gdy nasza masa naleśnikowa będzie puszysta, partiami przesiewamy pozostałą mąkę. Dolewamy również resztę wody oraz mleka, a na koniec cienkim strumieniem dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie mieszamy masę do uzyskania lejącej, gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny, w temperaturze pokojowej. 

Na mocno rozgrzanej patelni podgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Gdy olej będzie gorący, wylewamy na patelnię chochlę ciasta i smażymy z obu stron około minuty. Naleśniki powinny się lekko zarumienić. Gotowe odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Teraz wystarczy podać je z ulubionymi smarowidłami i szybkie, słodkie śniadanie gotowe. Smacznego!

Źródło: aniastarmach.pl

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.