Przepis na naleśniki od Ani Starmach. Ciasto będzie niezwykle delikatne, jeśli podgrzejesz ten składnik masy

Śniadanie na słodko to dla wielu osób najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Wie coś o tym Ania Starmach. Na swoim blogu podzieliła się znakomitym przepisem na delikatne naleśniki, idealne do dżemów, powideł czy czekolady. Przygotujesz je w mniej niż pół godziny, a wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką.

Dobrze zacząć dzień od pysznego śniadania. Pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko daje nam energię na kolejne godziny, lecz może wpływać na nasz nastrój. Z tego powodu warto przygotować coś, co poprawi nam humor i ucieszy podniebienie. Ten doskonały przepis na naleśniki Ani Starmach skradnie serca wszystkich tych, dla których smakowite śniadanie to właśnie to na słodko.

Owsianka (zdjęcie ilustracyjne)Owsianka na śniadanie? Zwróć uwagę na rodzaj płatków. Nie kupuj tego produktu

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 150 ml wody,
  • 1 łyżka cukru lub cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia.
Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Znakomity przepis na naleśniki Ani Starmach. Będą słodkie i delikatne

Przygotowanie ciasta naleśnikowego na słodko zaczynamy od wbicia jajka do miski. Do tego dodajemy dwie łyżki mąki, cukier (może być puder), szczyptę soli oraz po łyżce stołowej wody i mleka. Taką masę miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto na tym etapie będzie zbyt gęste, należy dolać więcej wody lub mleka. W międzyczasie na słabym ogniu roztapiamy łyżkę masła.

Gdy nasza masa naleśnikowa będzie puszysta, partiami przesiewamy pozostałą mąkę. Dolewamy również resztę wody oraz mleka, a na koniec cienkim strumieniem dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie mieszamy masę do uzyskania lejącej, gładkiej konsystencji. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny, w temperaturze pokojowej. 

Na mocno rozgrzanej patelni podgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Gdy olej będzie gorący, wylewamy na patelnię chochlę ciasta i smażymy z obu stron około minuty. Naleśniki powinny się lekko zarumienić. Gotowe odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Teraz wystarczy podać je z ulubionymi smarowidłami i szybkie, słodkie śniadanie gotowe. Smacznego!

Źródło: aniastarmach.pl

Pisanki to nie jedyny sposób na udekorowanie domu na święta.Pisanki wielkanocne. Mała i wielka ozdoba świątecznego stołu

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: