Mięsa na obiad wielkanocny. Kluczem do wyjątkowego charakteru dania jest nadzienie i kompozycja przypraw

Mięsa na obiad wielkanocny? Chociaż w tym czasie stół ugina się od rozmaitych potraw, to warto zaserwować również wyjątkowy obiad. Co zrobić, aby smakował domownikom nawet wtedy, gdy zdążyli już nacieszyć się innymi smakołykami?

Mięsa na obiad wielkanocny. Jakie powinny być?

Jakie powinny być mięsa na obiad wielkanocny? Oczywiście chodzi o szczególny posiłek, który z jednej strony musi być wyjątkowy, jak sam dzień, ale także korespondować z wielością potraw, które były już tego dnia serwowane. Na naszych stołach tradycyjnie pojawia się schab, który może być podawany pod różnymi postaciami. Chodzi chociażby o:

  • schab pieczony ze śliwką;
  • schab duszony z powidłami;
  • schab z suszonymi pomidorami;
  • schab pieczony pod różnymi postaciami.

W przypadku schabu duże znaczenie ma nie tylko forma jego przygotowania (duszenie, pieczenie, gotowanie), ale także nadzienie i kompozycja przypraw. Ostatnie tworzą różnicę: dzięki nim można przyrządzić schab po staropolsku lub przygotować go np. w wersji orientalnej. 

Niekiedy na świątecznym stole goszczą także boczek, karkówka, golonka w piwie, nadziewana szynka czy wołowina, ale bez wątpienia często stawia się też na drób. W Wielkanoc niekoniecznie musi to być kurczak. Jego miejsce niekiedy zajmuje pieczeń z indyka czy zawsze efektowna kaczka z jabłkami.

Co na obiad wielkanocny? Dodatki i dekoracje

Co na obiad wielkanocny? Dania obiadowe nie mogą się obyć bez dodatków. Tutaj można się jednak spotkać ze słuszną uwagą, że tego dnia i tak mamy problem z przejedzeniem. Dlatego nie należy nastawiać się na przygotowywanie dużych ilości ziemniaków, kasz czy ryżu. Idealne dodatki do wielkanocnego obiadu? Zdecydowanie pieczone ziemniaki, które są powszechnie lubiane, wraz z lekkimi sałatkami. Nie należy też zapominać o tym, że chodzi o wyjątkowy obiad. Warto więc sięgnąć po ciekawe dekoracje, które będą nawiązaniem do świąt, życia i budzącej się przyrody. 

Zobacz wideo Kurczak pieczony z tłuczonymi ziemniakami z sałatą z jarmużu z dressingiem musztardowym

Przepis na świąteczny obiad wielkanocny

Jak wybrać dobry przepis na świąteczny obiad wielkanocny? Zamiast schabu, karkówki lub kaczki można również przygotować pasztet na gorąco. Takie danie ma wiele zalet: bezsprzecznie kojarzy z wielkanocnym menu, ale także doskonale smakuje już po wystygnięciu. Pasztet można też mrozić, przedłużając jego przydatność do spożycia.

Do przygotowania pasztetu niezbędne będą:

  • mięso wieprzowe na gulasz - 50 dag;
  • mięso wołowe na gulasz - 50 dag;
  • słonina - 30 dag;
  • cebula - 20 dag;
  • wątróbka drobiowa - 20 dag;
  • bułka czerstwa - 4  szt.;
  • czosnek - 5 ząbków;
  • jałowiec - 5 ziaren;
  • liść laurowy - 1 szt.;
  • jaja - 5 szt.;
  • sól i pieprz do smaku;
  • jaja gotowane - 5 szt.

Pasztet wielkanocny. Zdjęcie ilustracyjnePasztet wielkanocny. Zdjęcie ilustracyjne istock / TeresaKasprzycka

Jak przygotować pasztet na gorąco na wielkanocny obiad? Należy zacząć od ugotowania wieprzowiny i wołowiny. Następnie trzeba usmażyć cebulę ze słoniną. Do tych składników dodaje się wątróbkę (po sparzeniu), czerstwą bułkę, posiekany lub wyciśnięty czosnek i przyprawy.  Po ostygnięciu trzeba przemielić te składniki trzykrotnie, następnie dodać surowe jaja, sól i pieprz do smaku. 

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia należy włożyć połowę masy, potem pokrojone jajka. Na nich ułożyć resztę mięsnej masy. Całość wkładamy do rozgrzanego do temp. 140 stopni C piekarnika na ok. godzinę. Pasztet można podawać z sosem chrzanowym lub żurawinowym.  

Co na obiad na Wielkanoc? Alternatywa

Co na obiad na Wielkanoc? Nie można też zapominać o tym, że właśnie te święta powszechnie kojarzą się z pieczoną białą kiełbasą. Można ją przy tym podać w prostej wersji z grubo krojonym chlebem i chrzanem. Prostota może tu być bardzo dobrym rozwiązaniem. 

Zobacz też: Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.