Czemu warto przygotować pasztet wielkanocny domowy? Przede wszystkim jest to jedno z tych dań, które bardzo kojarzą się z okresem wielkanocnym. Niekiedy utożsamiamy go z babcinymi smakami, ale pasztet podawany w różnych wydaniach wcale nie wychodzi z mody. Chociaż stanowi dość proste danie, to jak zwykle ''diabeł tkwi w szczegółach'', czyli umiejętnym doborze proporcji, przypraw i dobrej jakości składnikach.
Warto przy tym dodać, że pasztet wielkanocny domowy jest bardzo uniwersalną potrawą. Doskonale smakuje podawany na gorąco, ale z powodzeniem możemy serwować go na zimno - zwłaszcza w towarzystwie chrzanu lub żurawiny. Obawiasz się, że po świętach pozostanie nadmiar niewykorzystanego pasztetu? To żaden problem. Można go przecież zamrozić, bardzo wydłużając okres przydatności do spożycia.
Czym wyróżnia się pasztet wielkanocny siostry Anieli, który od pewnego czasu bardzo zyskał na popularności? Najczęściej pod tą nazwą spotyka się pasztety, które powstają z wykorzystaniem nietypowych dodatków takich, jak parmezan lub kasza gryczana. Ich zastosowanie sprawia, że zmienia się konsystencja pasztetu, który nie będzie przesuszony.
Jak przygotować szybki pasztet wielkanocny? Niestety, ale przygotowanie tego dania zawsze będzie wymagało nieco pracy. Jednak poszczególne czynności mogą być wykonane dość sprawnie, bo nie wymagają zbyt wiele wprawy.
Jakie składniki będą potrzebne po to, by przyrządzić szybki pasztet wielkanocny? Przede wszystkim należy zadbać o:
Jak przygotować pasztet wielkanocny z jajkiem, który przypadnie do gustu domownikom i gościom? Pierwszym działaniem, które należy wykonać, będzie gotowanie mięs potrzebnych do przyrządzenia pasztetu, czyli wieprzowiny i wołowiny. Wysmażenie słoniny może odbyć się wraz z zarumienieniem cebuli. Do tak przetworzonych składników dodaje się: sparzoną wcześniej wątróbkę, czerstwe bułki, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Za mielenie tych składników zabieramy się dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygną. Po trzykrotnym zmieleniu dodaje się surowe jaja i doprawia solą i pieprzem.
Połowę masy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na niej ugotowane jajka i drugą połowę masy. Całość pieczemy w temperaturze 140 stopni C przez ok. 60 min. Pasztet można podawać na gorąco lub ostygnięty. Idealnie komponuje się z chrzanem lub sosem żurawinowym.
Jaki jeszcze pasztet na Wielkanoc warto przygotować? Z roku na rok obserwujemy zmianę naszych nawyków żywieniowych. Bardzo więc prawdopodobne, że przy wielkanocnym stole znajdzie się osoba niechętnie spożywająca mięso lub pozostająca na diecie wegetariańskiej. Co zrobić w takiej sytuacji? Nie należy zapominać o tym, że doskonały pasztet wielkanocny da się przygotować także w wersji bezmięsnej - choćby z cukinii.
Zobacz też: Sałatka na Wielkanoc z chrzanem. Najważniejszy składnik uchodzi za symbol siły i dobrego zdrowia