Więcej przepisów na wielkanocne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Żurek to kwintesencja polskiej kuchni i doskonale odzwierciedla nasz kulinarny gust - ma być smacznie, treściwie, trochę kwaśno i z mnóstwem mięsa. Dziś mamy dla was przepis na właśnie taki żurek, ale wzbogaciliśmy go o trochę chrzanu. Zapisz ten przepis, a twoja Wielkanoc będzie jeszcze smaczniejsza.
Wielkanocny pasztet wegetariański to pyszny pomysł na posiłek dla wegetarian
Żurek - przepis pełen wspaniałości
Składniki:
- 0,5 kg białej kiełbasy (surowej)
- 0,5 kg wędzonki (możesz użyć wędzonych żeberek)
- ok. 400 g wędzonej kiełbasy
- pęczek włoszczyzny
- 2 butelki zakwasu na żurek
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki tartego chrzanu
- kilka suszonych grzybków
- jajka na twardo
Sposób wykonania:
- Wędzone żeberka pokrój na części i włóż do garnka. Zalej je zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego oraz suszone grzybki i gotuj przez ok. 40 minut.
- Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, wyjmij je z wywaru. Dodaj białą kiełbasę oraz wędzoną kiełbasę pokrojoną w krążki. Lekko osól wywar, dodaj posiekany czosnek i dalej gotuj przez ok. 20 minut.
- Kiedy biała kiełbasa się ugotuje, wyjmij ją z wywaru, ostrożnie usuń osłonkę i pokrój ją na kawałki. Ponownie włóż do zupy i dodaj butelkę zakwasu. Jeśli uważasz, że zupa jest za mało kwaśna, dolej więcej.
- Do zupy dodaj starty chrzan, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Słodkie naleśniki z przepisu Ani Starmach. Zrobisz je w pół godziny