Kurczak po hiszpańsku. Danie z temperamentem, które polubią nie tylko fani południowych smaków

Kurczak po hiszpańsku to z jednej strony nieskomplikowane danie, z drugiej zaś kolorowa uczta wszystkich zmysłów. Tu liczy się smak i prostota, a gwarantują to świeże warzywa, wiejskie mięso i orzeźwiające zioła. Danie rodem z południowoeuropejskiej kuchni zachwyci każdego, szczególnie jeśli zadbamy o odpowiedni anturaż.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia południowoeuropejska to skarbnica obłędnych smaków, kolorów i doświadczeń. Często nawet banalnie proste receptury zaskakują prostymi połączeniami z lokalnymi produktami czy ziołami. Efekt jest obłędny i zachwyca nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe. 

Kurczak po hiszpańsku, czyli obłędna uczta z banalnym składem 

Kurczak to często wykorzystywane mięso niezależnie od kuchni świata. Drób króluje w wielu odsłonach - pieczony, marynowany, grillowany, w sałatkach, pastach, makaronach czy wszelakich tartach. Warto zatem poznać pollo espanol, czyli obłędnego i soczystego kurczaka w stylu hiszpańskim. 

Receptura na kurczaka po hiszpańsku to bogactwo smaków, aromatów i kuszących kolorów. Tu króluje prostota i nieskomplikowany skład - mowa tu o pomidorach, papryce, cebuli, czosnku i całej masy przypraw. Wystarczy uszykować wszystkie składniki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zamienić się w cierpliwość - po 45 minutach uczta jest gotowa!

Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe

Przepis na kurczaka po hiszpańsku - ekspresowe danie pełne kolorów

Składniki: 

  • 6 udek z kurczaka,
  • cebula,
  • pomidor, 
  • papryka,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • litr bulionu z kurczaka, 
  • oliwa, 
  • sól,
  • pieprz czarny i ziołowy,
  • liść laurowy, 
  • garść natki lub kolendry, 
  • opcjonalnie - lampka białego wina. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od podsmażenia kurczaka na dużym ogniu. Po około trzech minutach ściągamy mięso z patelni. 
  2. Do naczynia przekładamy pokrojoną paprykę, rozgniecionego, dużego pomidora, cebulę i cienkie plasterki czosnku. Warzywa smażymy do wydobycia aromatów i ładnego, rumianego koloru. 
  3. Po około pięciu minutach wlewamy wino i zwiększamy moc palnika, by alkohol odparował. Gdy sos ładnie się zredukuje, dodajemy kurczaka, bulion i wszystkie przyprawy. 
  4. Naczynie przekładamy do piekarnika na 45 minut - 180 stopni C lub dusimy na małym ogniu. Posypujemy pokrojoną natką lub kolendrą. 
  5. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: