Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kuchnia południowoeuropejska to skarbnica obłędnych smaków, kolorów i doświadczeń. Często nawet banalnie proste receptury zaskakują prostymi połączeniami z lokalnymi produktami czy ziołami. Efekt jest obłędny i zachwyca nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe.
Kurczak po hiszpańsku, czyli obłędna uczta z banalnym składem
Kurczak to często wykorzystywane mięso niezależnie od kuchni świata. Drób króluje w wielu odsłonach - pieczony, marynowany, grillowany, w sałatkach, pastach, makaronach czy wszelakich tartach. Warto zatem poznać pollo espanol, czyli obłędnego i soczystego kurczaka w stylu hiszpańskim.
Receptura na kurczaka po hiszpańsku to bogactwo smaków, aromatów i kuszących kolorów. Tu króluje prostota i nieskomplikowany skład - mowa tu o pomidorach, papryce, cebuli, czosnku i całej masy przypraw. Wystarczy uszykować wszystkie składniki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zamienić się w cierpliwość - po 45 minutach uczta jest gotowa!
Zobacz wideo Placuszki warzywno-drobiowe
Przepis na kurczaka po hiszpańsku - ekspresowe danie pełne kolorów
Składniki:
- 6 udek z kurczaka,
- cebula,
- pomidor,
- papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- litr bulionu z kurczaka,
- oliwa,
- sól,
- pieprz czarny i ziołowy,
- liść laurowy,
- garść natki lub kolendry,
- opcjonalnie - lampka białego wina.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od podsmażenia kurczaka na dużym ogniu. Po około trzech minutach ściągamy mięso z patelni.
- Do naczynia przekładamy pokrojoną paprykę, rozgniecionego, dużego pomidora, cebulę i cienkie plasterki czosnku. Warzywa smażymy do wydobycia aromatów i ładnego, rumianego koloru.
- Po około pięciu minutach wlewamy wino i zwiększamy moc palnika, by alkohol odparował. Gdy sos ładnie się zredukuje, dodajemy kurczaka, bulion i wszystkie przyprawy.
- Naczynie przekładamy do piekarnika na 45 minut - 180 stopni C lub dusimy na małym ogniu. Posypujemy pokrojoną natką lub kolendrą.
- Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.