Więcej przepisów na ciasta na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Łzy sołtysa, płacz teściowej, złota rosa - to niektóre nazwy najlepszego sernika, jaki istnieje. Jak go zrobić? To bardzo proste ciasto, a jego przygotowanie składa się z trzech etapów, bo musimy zrobić trzy warstwy - kruchy spód, warstwę kremowego sernika i puszystą piana bezową, na której po ostudzeniu pojawią się złote kropelki. Oj, będzie słodko.
Przepis na błyskawiczną kapustę na gołąbki. Wystarczy nabiał i temperatura
Łzy sołtysa - sernik tak pyszny, że popłaczesz się ze szczęścia
Składniki na dużą blaszkę:
Spód z ciasta kruchego:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej)
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (może być ten gotowy z wiaderka)
- 1 szklanka cukru (można dać 3/4)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 3 szklanki tłustego mleka
- 2 opakowania budyniów waniliowych bez cukru
- 0,5 szklanki oleju
Warstwa bezowa:
- 6 białek (pozostałych z poprzednich warstw ciasta)
- 1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
- Zacznij od kruchego spodu. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło (wcześniej warto pokroić je na kawałki). Dodaj cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia i energicznie je zagnieć. Następnie odłóż je na godzinę do lodówki.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Następnie ułóż na niej ciasto kruche i wyrównaj, by na całej powierzchni miało jednakową grubość. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz spód przez 10 minut.
- Kiedy spód się piecze, przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i żółtka wbij do miski, dodaj cukier i cukry waniliowe i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na jasną i puszystą masę.
- Nie przerywając miksowania, dodawaj twaróg łyżka po łyżce. Następnie dodaj proszki budyniowe i mleko. Kiedy uzyskasz już jednolitą masę, cienką strużką wlewaj olej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.
- Upieczony spód wyjmij z piekarnika i powoli wylej na niego masę sernikową. Uważaj, by nie podpłynęła pod ciasto kruche. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
- 15 minut przed końcem pieczenia, zajmij się bezą. Białka ubij na sztywno z cukrem. Piana powinna lśnić. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 150 stopni. Wyłóż bezę na sernik i wyrównaj wierzch. Możesz zrobić na bezie wzorek. Ponownie włóż do piekarnika i piecz tym razem przez ok. 15 minut. Po upieczeniu od razu przenieś sernik do chłodniejszego miejsca.
- Po ok. godzinie na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się złote kropelki cukru. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy kropelek jest już mnóstwo.
Żurek na bogato. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru