Przepis na bułeczki drożdżowe? Połóż na nich widelec, a efekt cię zachwyci!

Domowe bułeczki to przysmak, który kochają nie tylko maluchy, ale także dorośli. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, a do tego roznoszący się aromat pieczenia. To wszystko sprawia, że trudno oprzeć się takiej pokusie. Zdradzamy kuchenny trik, dzięki któremu bułki będą nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo ładne.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na bułeczki drożdżowe nie jest trudny. Owszem przyrządzenie puszystego pieczywa zajmuje nieco czasu, ale wynika to głównie z oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. W końcu możemy ten etap spokojnie przeczekać na kanapie. Co zrobić, aby pieczywo było nie tylko smaczne, lecz zyskało także wyjątkowy wygląd? Zdradzamy ciekawy trik.

Bułeczki drożdżowe. Przepis na piękną przekąskę

Podstawą bułeczek drożdżowych jest odpowiednia mąka oraz dobrej jakości jajka. Podczas przyrządzania ciasta niezbędny będzie także rozczyn z drożdży, który wykonamy przy pomocy ciepłego mleka. Jednak kiedy już uda się przejść przez cały proces tworzenia drożdżówek, warto zrobić coś, aby wyglądały wyjątkowo. W tym celu wystarczy użyć widelców i cukru pudru. 

Na wyrośnięte bułki delikatnie układamy widelce. Następnie bułeczki oprószamy grubą warstwą cukru pudru. Ostrożnie zdejmujemy sztućce. Po upieczeniu drożdżówki zyskają piękny ślad, aby go uwydatnić, wystarczy po przestudzeniu na nowo oprószyć je cukrem.

 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na bułeczki drożdżowe. Prosta receptura

Maślane bułki na drożdżach sprawdzą się na szybkie śniadanie ze szklanką kakao, mleka, lub kawy. Choć zazwyczaj przyrządzane są z dodatkiem kruszonki, my zaproponujemy wersję z cukrem pudrem.

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej, (najlepiej typ 750).

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 170 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka.

Dodatkowo:

  • widelce,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki wlewamy mleko, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier oraz mąkę. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsca na około 15 minut.
  2. Rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie, do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Delikatnie i stopniowo wlewamy ciepłe mleko. Za pomocą dłoni lub miksera wyrabiamy ciasto drożdżowe. Pod koniec stopniowo wlewamy masło i dalej wyrabiamy.
  3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  4. Następnie formujemy bułeczki i przekładamy na blachę do pieczenia. 
  5. Układamy widelce. Posypujemy bułeczki drożdżowe cukrem pudrem. Zdejmujemy widelce.
  6. Drożdżówki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st. C z opcją góra dół.

Po przestudzeniu ponownie oprószamy bułki cukrem pudrem dla uzyskania lepszego efektu.

Więcej o: