Przepis na bułeczki drożdżowe nie jest trudny. Owszem przyrządzenie puszystego pieczywa zajmuje nieco czasu, ale wynika to głównie z oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. W końcu możemy ten etap spokojnie przeczekać na kanapie. Co zrobić, aby pieczywo było nie tylko smaczne, lecz zyskało także wyjątkowy wygląd? Zdradzamy ciekawy trik.
Podstawą bułeczek drożdżowych jest odpowiednia mąka oraz dobrej jakości jajka. Podczas przyrządzania ciasta niezbędny będzie także rozczyn z drożdży, który wykonamy przy pomocy ciepłego mleka. Jednak kiedy już uda się przejść przez cały proces tworzenia drożdżówek, warto zrobić coś, aby wyglądały wyjątkowo. W tym celu wystarczy użyć widelców i cukru pudru.
Na wyrośnięte bułki delikatnie układamy widelce. Następnie bułeczki oprószamy grubą warstwą cukru pudru. Ostrożnie zdejmujemy sztućce. Po upieczeniu drożdżówki zyskają piękny ślad, aby go uwydatnić, wystarczy po przestudzeniu na nowo oprószyć je cukrem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Maślane bułki na drożdżach sprawdzą się na szybkie śniadanie ze szklanką kakao, mleka, lub kawy. Choć zazwyczaj przyrządzane są z dodatkiem kruszonki, my zaproponujemy wersję z cukrem pudrem.
Składniki:
Rozczyn:
Ciasto:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Po przestudzeniu ponownie oprószamy bułki cukrem pudrem dla uzyskania lepszego efektu.