Zetrzyj na tarce kapustę i dodaj do niej te składniki. Efekt sprawi, że już nie sięgniesz po tradycyjne mielone

Choć brzmi to nieprawdopodobnie to znakomite kotlety przygotujesz nie z mięsa, a z kapusty. To jarskie danie zachwyci wszystkich podczas rodzinnego obiadu. Aromatyczne i chrupiące kapuściane kotleciki robi się banalnie prosto, a składniki są dostępne cały rok.

Wegetariańskie kotleciki z kapusty to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, ciężkostrawnych kotletów mielonych. Przygotowuje się je równie łatwo, jednak są znacznie zdrowsze i tym sposobem z łatwością przemycisz do obiadu jeszcze więcej warzyw. Pamiętaj jednak, by dobrze zetrzeć składniki. To klucz to obłędnego smaku.

Szybki sposób na kapustę do gołąbkówPrzepis na błyskawiczną kapustę na gołąbki. Wystarczy nabiał i temperatura

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 3 jajka,
  • 1 średnia cebula,
  • szczypta kminu,
  • szczypta oregano,
  • sól i pieprz,
  • 100 g drobno startego sera gouda,
  • 200 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Jak przygotować kapuściane kotlety? Drobno posiekaj składniki

Przekrojoną na pół główkę kapusty oczyszczamy z brzydkich i suchych liści, dzielimy na mniejsze części, by były wygodne do złapania dłonią i trzemy na tarce o grubych oczkach. Całość przekładamy do miski, solimy i mieszamy. Zostawiamy na 15-30 minut, by kapusta zmiękła. Po tym czasie odcedzamy ją z nadmiaru wody, która z pewnością się zbierze w naczyniu.

W międzyczasie przygotowujemy cebulę. Należy ją obrać i posiekać w drobną kostkę lub poszatkować w malakserze. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę, aż będzie miękka i rumiana. Gotową zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie chłodna, dodajemy cebulę do odcedzonej kapusty, doprawiamy kminem, oregano, solą oraz pieprzem i dodajemy dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy.

W tym czasie przygotowujemy panierkę do kotletów z kapusty. W jednej miseczce rozbijamy jedno jajko, w drugiej mieszamy bułkę tartą i starty na drobnych oczkach ser. Z masy kapuścianej formujemy niewielkie kulki, które delikatnie rozpłaszczamy i zanurzamy w jajku, a następnie w panierce z bułki i sera. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok. 4 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki warzywne odkładamy na talerz wyłożony papierem. Będą smakowały wyśmienicie z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Koszyczek wielkanocny, święconka (zdjęcie ilustracyjne)Święconka. Jak przygotować tradycyjną święconkę? Co musi się w niej znaleźć?

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: