-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na pierogi z szokującym farszem. Zapomnij o mięsie i grzybach, teraz czas na swojski specjał
Przepis na pierogi z szokującym farszem. Zapomnij o mięsie i grzybach, teraz czas na swojski specjał
Dziś będzie troszkę kontrowersyjnie, ponieważ tym przepisem podzielimy miłośników pierogów. Jedni będą się zachwycać tą wersją, inni, no cóż - ich strata. Kaszanka to czarne złoto polskiej kuchni i jako produkt spożywczy ma wielki potencjał. Pierogi z kaszanką to naprawdę pyszna odmiana od ruskich czy mięsnych. Jak je zrobić? Nie żałuj cebuli, a będą najpyszniejsze.
Więcej przepisów na pyszne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi z kaszanką dla jednych staną się ich ulubioną wersją, a wszystkim kaszankosceptykom polecamy chociaż spróbować. Jak je zrobić, żeby były pyszne? Oczywiście jak kaszanka, obowiązkowo musi być także cebulka, ale warto dołożyć także trochę czosnku i majeranku. Takie pierogi będą palce lizać.
Może być lepszy niż klasyczny sernik. Brak głównego składnika zrobi z niego chmurkę
Pierogi z szokującym farszem - czas na kaszankę
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału
- 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku
- ok. 50 ml rozpuszczonego masła
- płaska łyżeczka drobnej soli
Farsz:
- ok. 500-600 g kaszanki (najlepsza będzie gryczana, ale sprawdzi się także taka z większą zawartością wątróbki)
- 2 niewielkie białe cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, majeranek
- płaska łyżka smalcu lub masła klarowanego
Sposób wykonania:
- Zacznij od ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, wlej gorącą wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj sól i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką lub przykryj szklaną, nagrzaną miską, by odpoczęło.
- Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się farszem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie smalcu. Kaszankę wyjmij z osłonki i wrzuć na patelnię. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
- Kiedy ciasto "odpocznie", podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu z kaszanki i szczelnie zalep.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucaj partiami pierogi i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od wielkości.
- Pierogi z kaszanką podawaj okraszone cebulką i skwarkami lub z kwaśną śmietaną - takie połączenie smakuje o dziwo bardzo dobrze.
Jak nasze babcie radziły sobie bez Thermomixa? W ruch szły makutry i inne cuda