Przepis na pierogi z szokującym farszem. Zapomnij o mięsie i grzybach, teraz czas na swojski specjał

Dziś będzie troszkę kontrowersyjnie, ponieważ tym przepisem podzielimy miłośników pierogów. Jedni będą się zachwycać tą wersją, inni, no cóż - ich strata. Kaszanka to czarne złoto polskiej kuchni i jako produkt spożywczy ma wielki potencjał. Pierogi z kaszanką to naprawdę pyszna odmiana od ruskich czy mięsnych. Jak je zrobić? Nie żałuj cebuli, a będą najpyszniejsze.

Więcej przepisów na pyszne potrawy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pierogi z kaszanką dla jednych staną się ich ulubioną wersją, a wszystkim kaszankosceptykom polecamy chociaż spróbować. Jak je zrobić, żeby były pyszne? Oczywiście jak kaszanka, obowiązkowo musi być także cebulka, ale warto dołożyć także trochę czosnku i majeranku. Takie pierogi będą palce lizać. 

Pierogi z szokującym farszem - czas na kaszankę

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału
  • 1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku
  • ok. 50 ml rozpuszczonego masła
  • płaska łyżeczka drobnej soli

Farsz:

  • ok. 500-600 g kaszanki (najlepsza będzie gryczana, ale sprawdzi się także taka z większą zawartością wątróbki)
  • 2 niewielkie białe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, majeranek
  • płaska łyżka smalcu lub masła klarowanego

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, wlej gorącą wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj sól i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką lub przykryj szklaną, nagrzaną miską, by odpoczęło. 
  2. Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się farszem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie smalcu. Kaszankę wyjmij z osłonki i wrzuć na patelnię. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, co chwilę mieszając. 
  3. Kiedy ciasto "odpocznie", podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu z kaszanki i szczelnie zalep. 
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucaj partiami pierogi i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od wielkości. 
  5. Pierogi z kaszanką podawaj okraszone cebulką i skwarkami lub z kwaśną śmietaną - takie połączenie smakuje o dziwo bardzo dobrze. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.