Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bulion warzywny może być pyszną potrawą samą w sobie. Jednak żeby był jeszcze pyszniejszy i miał piękny złoty kolor, przed ugotowaniem warto nieco podpiec warzywa. Następnie kilka godzin wolnego gotowania, przyprawy, w tym obowiązkowo sos sojowy i ocet jabłkowy. Taki bulion zasmakuje każdemu i nikt nie będzie narzekał na brak mięsnej wkładki.
Przepis na pierogi z szokującym farszem. Zapomnij o mięsie i grzybach
Jak zrobić bulion warzywny?
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 większe pietruszki razem z nacią
- 1 większy seler z nacią
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku z łupinami
- 2 pory
- kilka łodyg selera naciowego
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Odkrój nać pietruszki i selera. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Możesz lekko natrzeć je olejem roślinnym.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 i piecz warzywa przez 25 minut. Miejscami mogą się lekko przypalić - to nic złego.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej je wodą. Dodaj natkę pietruszki i selera, 4-5 listków laurowych, 1 łyżkę pieprzu ziarnistego, 5-6 kulek ziela angielskiego i gotuj na minimalnym ogniu przez ok. 2 godziny.
- Dodaj ocet jabłkowy oraz sos sojowy i dopraw solą. Gotuj jeszcze przez pół godziny. Następnie przedzedż - bulion jest gotowy.
Przepis na domową szynkę. Idealna do kanapek na śniadanie i kolację