Jak zrobić bulion warzywny, żeby był głęboki i esencjonalny? Przyda się piekarnik i dwa tajemnicze składniki

Bulion warzywny jest bazą wielu zup i sosów, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Jednak nie należy traktować bulionu po macoszemu, a dziś podpowiemy, jak go zrobić, by był głęboki i naprawdę pyszny. Jeśli masz piekarnik, połowa sukcesu za tobą. Do tego dwie intensywne przyprawy i najlepszy bulion gotowy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Bulion warzywny może być pyszną potrawą samą w sobie. Jednak żeby był jeszcze pyszniejszy i miał piękny złoty kolor, przed ugotowaniem warto nieco podpiec warzywa. Następnie kilka godzin wolnego gotowania, przyprawy, w tym obowiązkowo sos sojowy i ocet jabłkowy. Taki bulion zasmakuje każdemu i nikt nie będzie narzekał na brak mięsnej wkładki. 

Nietypowe pierogi z farszem z kaszankiPrzepis na pierogi z szokującym farszem. Zapomnij o mięsie i grzybach

Jak zrobić bulion warzywny? 

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 większe pietruszki razem z nacią
  • 1 większy seler z nacią
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku z łupinami
  • 2 pory
  • kilka łodyg selera naciowego
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Odkrój nać pietruszki i selera. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Możesz lekko natrzeć je olejem roślinnym. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 i piecz warzywa przez 25 minut. Miejscami mogą się lekko przypalić - to nic złego. 
  3. Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej je wodą. Dodaj natkę pietruszki i selera, 4-5 listków laurowych, 1 łyżkę pieprzu ziarnistego, 5-6 kulek ziela angielskiego i gotuj na minimalnym ogniu przez ok. 2 godziny.
  4. Dodaj ocet jabłkowy oraz sos sojowy i dopraw solą. Gotuj jeszcze przez pół godziny. Następnie przedzedż - bulion jest gotowy. 

Szynka domowaPrzepis na domową szynkę. Idealna do kanapek na śniadanie i kolację

Więcej o: