-
Haps
-
Jak przygotować
- Świąteczny żurek będzie lepszy jeśli dodasz do niego ten składnik. Zaledwie kilka kropel poprawi jego smak
Świąteczny żurek będzie lepszy jeśli dodasz do niego ten składnik. Zaledwie kilka kropel poprawi jego smak
Wielkanoc bez żurku lub barszczu białego to tak jakby w Boże Narodzenie zabrakło karpia i barszczu czerwonego. Aby tradycji stała się zadość przygotuj zupę z tym przepisem. Dzięki jednemu składnikowy wyjdzie wręcz wyśmienity.
Przygotowanie żurku nie jest żadną magią, kiedy to wie się jak odpowiednio go przygotować. Odpowiednio zrobiony musi mieć kilka produktów, które koniecznie powinny się w nim znajdować. Jednym z głównych składników jest zakwas, a także biała kiełbasa. W niektórych domach nie może zabraknąć również chleba, do którego wlewa się zupę. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, proponujemy przepis na żurek z dodatkiem soku z cytryny. Wlej kilka kropel i ciesz się głębokim smakiem potrawy.
Zobacz wideo
Pierś z kaczki z puree selerowo-chrzanowym i żurawiną
Przepis na świąteczny żurek w chlebie
Składniki
- 700 g surowej białej kiełbasy,
- 3 l wody,
- włoszczyzna,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 3 szklanki zakwasu na żurek,
- łyżeczka majeranku,
- 4 ząbki czosnku,
- średnia cebula,
- śmietana 18%,
- sok z połówki cytryny,
- ugotowane na twardo jajka,
- chlebek do żurku dla każdej osoby.
Sposób przygotowania
- Warzywa obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie, oprócz czosnku umieść w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj przez około 30 minut, co jakiś czas zbieraj szumowiny.
- Po tym czasie wyjmij kiełbasę i warzywa. Do wywaru wlej zakwas i sok z cytryny. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Wrzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj przez następne 10 minut.
- W czasie gotowania odlej chochlę wywaru do miseczki i połącz płyn z dwiema łyżkami śmietany. Wymieszaj i wlej do garnka.
- Ugotowane jajka i kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Z chleba wydrąż środek i podpiecz przez około 5 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
- Jajka, kiełbasę i warzywa umieść na dno pieczywa i zalej całość przygotowanym żurkiem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl