• Link został skopiowany

Świąteczny żurek będzie lepszy jeśli dodasz do niego ten składnik. Zaledwie kilka kropel poprawi jego smak

Wielkanoc bez żurku lub barszczu białego to tak jakby w Boże Narodzenie zabrakło karpia i barszczu czerwonego. Aby tradycji stała się zadość przygotuj zupę z tym przepisem. Dzięki jednemu składnikowy wyjdzie wręcz wyśmienity.
Żur w chlebie
Fot. Shutterstock, vivooo

Przygotowanie żurku nie jest żadną magią, kiedy to wie się jak odpowiednio go przygotować. Odpowiednio zrobiony musi mieć kilka produktów, które koniecznie powinny się w nim znajdować. Jednym z głównych składników jest zakwas, a także biała kiełbasa. W niektórych domach nie może zabraknąć również chleba, do którego wlewa się zupę. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, proponujemy przepis na żurek z dodatkiem soku z cytryny. Wlej kilka kropel i ciesz się głębokim smakiem potrawy.

Zobacz wideo Pierś z kaczki z puree selerowo-chrzanowym i żurawiną

Przepis na świąteczny żurek w chlebie

Składniki

  • 700 g surowej białej kiełbasy,
  • 3 l wody,
  • włoszczyzna,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 szklanki zakwasu na żurek,
  • łyżeczka majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • średnia cebula,
  • śmietana 18%,
  • sok z połówki cytryny,
  • ugotowane na twardo jajka,
  • chlebek do żurku dla każdej osoby.

Sposób przygotowania

  1. Warzywa obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie, oprócz czosnku umieść w garnku i zalej zimną wodą. Dodaj kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotuj przez około 30 minut, co jakiś czas zbieraj szumowiny. 
  2. Po tym czasie wyjmij kiełbasę i warzywa. Do wywaru wlej zakwas i sok z cytryny. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Wrzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj przez następne 10 minut.
  3. W czasie gotowania odlej chochlę wywaru do miseczki i połącz płyn z dwiema łyżkami śmietany. Wymieszaj i wlej do garnka.
  4. Ugotowane jajka i kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Z chleba wydrąż środek i podpiecz przez około 5 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  5. Jajka, kiełbasę i warzywa umieść na dno pieczywa i zalej całość przygotowanym żurkiem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: