To jest dopiero prawdziwy żur. Siostra Anastazja używa oryginalnego przepisu, który trudno przebić

Wielkanoc przed nami, a to oznacza, że najwyższy czas odgrzebać najbardziej tradycyjne przepisy na klasyczne dania. Barszcz biały lub żurek muszą pojawić się na świątecznych stołach, dlatego przedstawiamy propozycję od siostry Anastazji. Jej przepis trudno podrobić.

Siostra Anastazja jest jedną z najpopularniejszych kucharek, a jej przepisy odtwarzane są w wielu domach. Zna się na tradycyjnej polskiej kuchni i robi wszystko, aby nikt o niej nie zapomniał. Jest również autorką wielu książek kucharskich, w których spisała wszystkie receptury, które warto znać.

Zbliżające się Święta Wielkanocne sprawiają, że pora zastanowić się nad menu. My przedstawiamy sprawdzony przepis na kultowy żurek. Siostra Anastazja wskazała również, jak przygotować potrzebny zakwas. Aby był gotowy, zarezerwuj sobie kilka dni.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Przepis na zakwas do żurku siostry Anastazji

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 125 g mąki żytniej,
  • 1,5 l przegotowanej wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kromka żytniego chleba.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę umieść w większym słoiku. Dolej do niej przegotowaną wodę i wrzuć obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie całość wymieszaj.
  2. Wierzch słoika przykryj czystą gazą i odstaw w ciepłe miejsce na następne 4 dni. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy.

Przepis na żur siostry Anastazji

Składniki:

  • 3 l bulionu,
  • szklanka zakwasu,
  • łyżka chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka jajek,
  • 400 g kiełbasy białej,
  • 400 g boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion wlej do większego garnka i dodaj do niego szklankę zakwasu żytniego. Całość zagotuj.
  2. Po tym czasie dodaj chrzan, a także pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Czosnek przeciśnij przez praskę i również umieść w garnku. Wszystkie składniki gotuj przez około 30 minut.
  3. W tym czasie ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w ćwiartki. Następnie umieść w zupie. 
  4. Na koniec dopraw wywar solą, pieprzem i majerankiem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA