• Link został skopiowany

Jak zrobić ptasie mleczko? Katarzyna Bosacka zdradza prosty sposób na delikatne, domowe obłoczki

Podajemy przepis na ptasie mleczko Katarzyny Bosackiej. Gwiazda zdradza metodę, dzięki której wyjdzie idealnie. Ten lekki i niesamowicie delikatny deser można przygotować w kilku bardzo prostych krokach.
Przepis na ptasie mleczko Katarzyny Bosackiej
Fot. Roy Buri/Pixabay

Tradycyjne ptasie mleczko będzie doskonałym pomysłem na lekki deser. Do jego przygotowania potrzeba tylko pięciu składników. Opcjonalnie można dodać ulubionej konfitury. Takie słodycze sprawdzą się w różnych sytuacjach. Mogą okazać się doskonałą, słodką przekąską albo poobiednim deserem

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Ptasie mleczko Katarzyny Bosackiej. Będzie jeszcze lepsze z dodatkiem konfitury

Do przygotowania ptasiego mleczka potrzebne będą śmietana 30 proc., żelatyna, cukier waniliowy, mleko oraz gorzka czekolada. Ewentualnie, w zależności od preferencji można użyć innego rodzaju czekolady - biała i mleczna też się tutaj sprawdzi.

Składniki:

  • szklanka śmietanki kremówki,
  • łyżeczka żelatyny błyskawicznej,
  • półtorej łyżeczki cukru waniliowego,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: łyżeczka konfitury.

Domowe ptasie mleczko. Zrobisz je w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Śmietankę kremówkę wlej do garnka i zagrzej na małym ogniu mieszając ją co jakiś czas. Powinna się zagotować.
  2. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć, dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i zestaw z ognia.
  3. Następnie do gorącej śmietanki z cukrem dodaj żelatynę i ponownie, bardzo dokładnie wymieszaj całość. Przelej masę do naczynia i wstaw do lodówki. Masa powinna stężeć.
  4. Gorzką czekoladę posiekaj drobno, przełóż do garnka i rozpuść w mleku na małym ogniu ciągle mieszając. Opcjonalnie można dodać odrobinę ulubionej konfitury.
  5. Wyjmij z lodówki przygotowaną wcześniej piankę i polej całość polewą z gorzkiej czekolady. Następnie ponownie wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl








Więcej o: