Jak zrobić ptasie mleczko? Katarzyna Bosacka zdradza prosty sposób na delikatne, domowe obłoczki

Podajemy przepis na ptasie mleczko Katarzyny Bosackiej. Gwiazda zdradza metodę, dzięki której wyjdzie idealnie. Ten lekki i niesamowicie delikatny deser można przygotować w kilku bardzo prostych krokach.

Tradycyjne ptasie mleczko będzie doskonałym pomysłem na lekki deser. Do jego przygotowania potrzeba tylko pięciu składników. Opcjonalnie można dodać ulubionej konfitury. Takie słodycze sprawdzą się w różnych sytuacjach. Mogą okazać się doskonałą, słodką przekąską albo poobiednim deserem

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Ptasie mleczko Katarzyny Bosackiej. Będzie jeszcze lepsze z dodatkiem konfitury

Do przygotowania ptasiego mleczka potrzebne będą śmietana 30 proc., żelatyna, cukier waniliowy, mleko oraz gorzka czekolada. Ewentualnie, w zależności od preferencji można użyć innego rodzaju czekolady - biała i mleczna też się tutaj sprawdzi.

Składniki:

  • szklanka śmietanki kremówki,
  • łyżeczka żelatyny błyskawicznej,
  • półtorej łyżeczki cukru waniliowego,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: łyżeczka konfitury.

Domowe ptasie mleczko. Zrobisz je w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Śmietankę kremówkę wlej do garnka i zagrzej na małym ogniu mieszając ją co jakiś czas. Powinna się zagotować.
  2. Kiedy śmietanka zacznie wrzeć, dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i zestaw z ognia.
  3. Następnie do gorącej śmietanki z cukrem dodaj żelatynę i ponownie, bardzo dokładnie wymieszaj całość. Przelej masę do naczynia i wstaw do lodówki. Masa powinna stężeć.
  4. Gorzką czekoladę posiekaj drobno, przełóż do garnka i rozpuść w mleku na małym ogniu ciągle mieszając. Opcjonalnie można dodać odrobinę ulubionej konfitury.
  5. Wyjmij z lodówki przygotowaną wcześniej piankę i polej całość polewą z gorzkiej czekolady. Następnie ponownie wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl








Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.