Tradycyjne ptasie mleczko będzie doskonałym pomysłem na lekki deser. Do jego przygotowania potrzeba tylko pięciu składników. Opcjonalnie można dodać ulubionej konfitury. Takie słodycze sprawdzą się w różnych sytuacjach. Mogą okazać się doskonałą, słodką przekąską albo poobiednim deserem.
Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia
Ptasie mleczko Katarzyny Bosackiej. Będzie jeszcze lepsze z dodatkiem konfitury
Do przygotowania ptasiego mleczka potrzebne będą śmietana 30 proc., żelatyna, cukier waniliowy, mleko oraz gorzka czekolada. Ewentualnie, w zależności od preferencji można użyć innego rodzaju czekolady - biała i mleczna też się tutaj sprawdzi.
Składniki:
- szklanka śmietanki kremówki,
- łyżeczka żelatyny błyskawicznej,
- półtorej łyżeczki cukru waniliowego,
- ćwierć szklanki mleka,
- tabliczka gorzkiej czekolady
- dodatkowo: łyżeczka konfitury.
Domowe ptasie mleczko. Zrobisz je w kilku prostych krokach
Przygotowanie:
- Śmietankę kremówkę wlej do garnka i zagrzej na małym ogniu mieszając ją co jakiś czas. Powinna się zagotować.
- Kiedy śmietanka zacznie wrzeć, dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i zestaw z ognia.
- Następnie do gorącej śmietanki z cukrem dodaj żelatynę i ponownie, bardzo dokładnie wymieszaj całość. Przelej masę do naczynia i wstaw do lodówki. Masa powinna stężeć.
- Gorzką czekoladę posiekaj drobno, przełóż do garnka i rozpuść w mleku na małym ogniu ciągle mieszając. Opcjonalnie można dodać odrobinę ulubionej konfitury.
- Wyjmij z lodówki przygotowaną wcześniej piankę i polej całość polewą z gorzkiej czekolady. Następnie ponownie wstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl