Biszkopt to świetna baza pod wiele ciast. Z jego pomocą przygotujesz słodki tort, lekkie ciasto z owocami lub roladę przekładaną pysznym kremem. Warto jednak wiedzieć, jak odpowiednio przygotować biszkopt i w jaki sposób go piec, by nie opadł lub nie stał się zbyt suchy.
Co bardzo ważne przy łączeniu składników na ciasto, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Łatwiej je wówczas ubić oraz wychodzi z nich większa objętościowo piana. Dzieje się tak, ponieważ proteiny zawarte w jajkach mają lżejsze wiązania w cieplejszej temperaturze. A jak wiadomo dobrze ubite białka to podstawa doskonałego, puszystego biszkoptu. Do tego warto użyć miksera ręcznego lub planetarnego, by masa była dobrze napowietrzona.
Kolejnym ważnym elementem jest dodawany do białek cukier. Najlepiej używać drobnego cukru, który znacznie łatwiej połączy się z jajeczną masą. Należy ubijać białka z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, świecącej piany jak na bezę.
Sprawa nie jest jednak jednoznaczna w kwestii mąki. To czy należy ją przesiać, czy nie zależy od efektu, który chcemy osiągnąć. Gdy zależy nam na dobrze zbitym, ciężkim biszkopcie to można mąkę od razu dodać do masy. Warto wtedy pokusić się również o dodatek rozpuszczonego masła czy oleju. Takie ciasto doskonale nada się do tortów i ciężkich kremów. Jeśli jednak chcemy leciutki i puszysty biszkopt tłuszczu nie dodajemy, a mąkę koniecznie przesiewamy. Można to zrobić nawet dwukrotnie, by dobrze ją napowietrzyć.
Ciasto biszkoptowe pod żadnym pozorem nie może długo czekać, by piana nie zdążyła opaść. Biszkopt wsadzamy od razu do nagrzanego piekarnika. Ważne jest, by odpowiednio przygotować tortownicę. Papier do pieczenia układamy jedynie na dnie, by ciasto mogło swobodnie wyrastać po ściankach.
Pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Można zrobić to jedynie, gdy minie czas pieczenia i tuż przed wyłączeniem chcemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli w trakcie pieczenia na biszkopcie robi się górka, wystarczy zmniejszyć temperaturę w piekarniku. Gdy zależy nam jednak na idealnej i nieskazitelnej płaskości, należy ciasto studzić dnem do góry. Wówczas biszkopt będzie z obu stron płaski. Jeśli jednak wyrośnie nam górka to wystarczy ją ściąć i ususzyć na okruszki. Warto wykorzystać je ponownie do obsypywania blachy do ciasta, zamiast bułki tartej.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl