Krem sułtański to kultowy deser PRL-u. Zyskał ponadczasową sławę dzięki temu filmowi. Wiesz, o jaki chodzi?

Krem sułtański to deser, który podbijał serca w latach 70. XX wieku. Wówczas dostęp do produktów był mocno ograniczony, dlatego przyrządzenie deseru w domu było prawdziwym świętem. Tego rodzaju pyszności można było spotkać także w cukierniach. Jak przygotować kultowe przysmaki z PRL-u? Przepis jest naprawdę prosty.
Zobacz wideo Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym

Przepis na krem sułtański nie jest skomplikowany. Deser opiera się na kilku kluczowych składnikach.  Ten przysmak może wielu osobom kojarzyć się z dzieciństwem z lat PRL-u. Krem na bazie śmietany odgrywał ważną rolę w filmie Janusza Kondratiuka pt. "Dziewczyny do wzięcia". Długa scena z kawiarni skupiała się właśnie na wspomnianym deserze.

Krem sułtański. Przepis na deser rodem z filmu z lat 70.

Kultowa scena ze wspomnianego filmu przyniosła dużą sławę deserowi, jakim jest krem sułtański. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni biorący udział w tej scenie udawali, że są z Warszawy. Mężczyźni, chcąc poderwać siedzące obok młode dziewczyny, zamówili kolejną porcję deseru.

Kobiety już wcześniej zjadły sporo, więc następne porcje były wyzwaniem. Nie mniej ta wyjątkowa scena z czasów PRL-u  przeszła do historii, a każdy chciał poczuć, jak to jest zjeść przysmak ze stolicy. Od tamtej pory krem sułtański stał się hitem i do dziś jest chętnie przygotowywany.

Składniki:

  • 600 ml śmietanki kremówki (schłodzonej),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • garść rodzynek,
  • kilka biszkoptów,
  • kakao,
  • 50 ml rumu,
  • małe bezy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

 

Krem sułtański z PRL-u. Przepis krok po kroku

  1. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na około dwie godziny lub na całą noc.
  2. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do momentu uzyskania puszystego kremu.
  3. 1/3 ubitej śmietany przekładamy do miseczki. Dodajemy kakao i mieszamy.
  4. Na dno pucharków do deserów lub ozdobnych szklanek wrzucamy rodzynki.
  5. Rozkruszamy biszkopty i wrzucamy do deseru.
  6. Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nakładamy krem z kakao. Czynność wykonujemy naprzemiennie. Na początek biała wersja bitej śmietany, a później ciemna, tak aby powstały kolorowe warstwy.
  7. Na wierzchu układamy pokruszone beziki. 

Przyrządzając deser dla dzieci, zastępujemy rum sokiem z cytryny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.