Wielkanocny żurek to nie twoja bajka? "Jajowa ze szczawiem" to najlepsza receptura od Magdy Gessler

Klasyczny żurek to wielkanocna tradycja, jednak ciekawą alternatywą może być nieco bardziej oryginalne połączenie. Magda Gessler poleca przepis na "jajową ze szczawiem", która kusi aromatem i obłędnym smakiem. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie żółtek z dodatkiem nabiału.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, to zatem ostatni dzwonek na poszukiwania przepisów i ciekawych receptur. Dla wszystkich fanów zup mamy dobrą wiadomość - żurek to nie jedyny rarytas, którym można zaskoczyć gości. Magda Gessler ma na to zupełnie inny patent. 

Zapomnij o żurku - Magda Gessler poleca wielkanocną zupę

Na wielkanocnym stole królują tradycyjne dania, które niemal każdemu z nas są doskonale znane. Warto jednak nieco urozmaicić odświętny jadłospis i zaproponować gościom ciekawą alternatywy. Idąc śladem Magdy Gessler, warto zrezygnować z podania klasycznego żurku i skusić się na zupę jajową ze szczawiem. 

Jajowa ze szczawiem nie tylko obłędnie smakuje, ale i kusi zapachem oraz żywym kolorem. Znana restauratorka wskazuje na jakie szczegóły warto zwrócić uwagę. Chociaż skład jest banalnie prosty, należy bazować na dobrym bulionie warzywnym, swojskich jajach i dobrej jakości nabiale. Jeśli chodzi o podanie tu panuje zupełna dowolność - zupa świetnie smakuje z ryżem, grzankami, mięsnymi pulpecikami bądź ziemniakami. 

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Jajowa ze szczawiem, czyli przepis na wielkanocną zupę Magdy Gessler 

Składniki:

  • 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler),
  • 150 g szczawiu,
  • 250 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 30 g masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • około 1,5 l wody,
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj warzywa do bulionu - marchew, pietruszkę i seler obierz. Pora dokładnie umyj. Składniki przełóż do garnka, zalej wodą i postaw na średniej mocy palnika. Na koniec dodaj masło, szczyptę soli.
  2. W tym czasie umyj i oczyść szczaw. Zieleniną podziel na dwie części - jedną zmiksuj na gładką masę, a drugą pozostaw do dekoracji zupy. 
  3. Zmiksowany szczaw przełóż do niewielkiego rondelka i gotuj w niewielkiej ilości wody. 
  4. W szklance połącz mleko z mąką. Produkty dokładnie wymieszaj, tak by zniwelować grudki. Miksturę wlej do bulionu i doprowadź do wrzenia. Wówczas dodaj ugotowany szczaw i wszystko dokładnie zamieszaj i dopraw. 
  5. Pozostałą część masła utrzyj razem z żółtkami i dodaj do zupy. 
  6. Janowo-szczwiową przelej do talerzy, udekoruj pozostałą zieleniną i gotowe!
  7. Wskazowka - do zupy można dodać ulubione dodatki takie jak grzanki, ziemniaki czy ryż. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA