Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, to zatem ostatni dzwonek na poszukiwania przepisów i ciekawych receptur. Dla wszystkich fanów zup mamy dobrą wiadomość - żurek to nie jedyny rarytas, którym można zaskoczyć gości. Magda Gessler ma na to zupełnie inny patent.
Zapomnij o żurku - Magda Gessler poleca wielkanocną zupę
Na wielkanocnym stole królują tradycyjne dania, które niemal każdemu z nas są doskonale znane. Warto jednak nieco urozmaicić odświętny jadłospis i zaproponować gościom ciekawą alternatywy. Idąc śladem Magdy Gessler, warto zrezygnować z podania klasycznego żurku i skusić się na zupę jajową ze szczawiem.
Jajowa ze szczawiem nie tylko obłędnie smakuje, ale i kusi zapachem oraz żywym kolorem. Znana restauratorka wskazuje na jakie szczegóły warto zwrócić uwagę. Chociaż skład jest banalnie prosty, należy bazować na dobrym bulionie warzywnym, swojskich jajach i dobrej jakości nabiale. Jeśli chodzi o podanie tu panuje zupełna dowolność - zupa świetnie smakuje z ryżem, grzankami, mięsnymi pulpecikami bądź ziemniakami.
Zobacz wideo
Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach
Jajowa ze szczawiem, czyli przepis na wielkanocną zupę Magdy Gessler
Składniki:
- 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler),
- 150 g szczawiu,
- 250 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 30 g masła,
- 2 łyżki mąki,
- około 1,5 l wody,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj warzywa do bulionu - marchew, pietruszkę i seler obierz. Pora dokładnie umyj. Składniki przełóż do garnka, zalej wodą i postaw na średniej mocy palnika. Na koniec dodaj masło, szczyptę soli.
- W tym czasie umyj i oczyść szczaw. Zieleniną podziel na dwie części - jedną zmiksuj na gładką masę, a drugą pozostaw do dekoracji zupy.
- Zmiksowany szczaw przełóż do niewielkiego rondelka i gotuj w niewielkiej ilości wody.
- W szklance połącz mleko z mąką. Produkty dokładnie wymieszaj, tak by zniwelować grudki. Miksturę wlej do bulionu i doprowadź do wrzenia. Wówczas dodaj ugotowany szczaw i wszystko dokładnie zamieszaj i dopraw.
- Pozostałą część masła utrzyj razem z żółtkami i dodaj do zupy.
- Janowo-szczwiową przelej do talerzy, udekoruj pozostałą zieleniną i gotowe!
- Wskazowka - do zupy można dodać ulubione dodatki takie jak grzanki, ziemniaki czy ryż.