Zupa z białej kapusty, czyli słodki kapuśniaczek. Głębi i aromatu doda mięsna wkładka i masło

Zupa z białej kapusty to przyjemna odmiana od pomidorówek i krupników. Przepis na słodki kapuśniaczek jest banalny, ale warto go nieco podkręcić. Mięsna wkładka jest ważnym dodatkiem, ale trik z masłem podkręci smak i nada zupie niepowtarzalnego aromatu. Dodajesz do kapuścianki koncentrat? Zamień go na pomidory z puszki podsmażone na maśle - smak przejdzie twoje oczekiwania.

Więcej przepisów na pyszne i aromatyczna zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Biała kapusta to chyba jedno z ulubionych warzyw Polaków. Jest stosunkowo tania, łatwo dostępna i z jej użyciem można zrobić wszystko, co kochamy najbardziej - gołąbki, bigos czy najpyszniejszy kapuśniaczek. Dziś mamy dla was sprawdzony i podkręcony przepis na zupę z białej kapusty z dodatkiem pomidorów podsmażonych na maśle. Zupa ma lekko słodki smak, który świetnie przełamują żeberka, majeranek i czosnek. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, oto przepis na pyszną, treściwą zupę z białej kapusty.

Zupa z białej kapusty, czyli słodki kapuśniaczek z pomidorami

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty (jeśli jest bardzo duża, użyj pół lub 3/4)
  • pęczek włoszczyzny
  • ok. 700 g żeberek wieprzowych
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • masło do posmażenia pomidorów

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj duży garnek i włóż do niego żeberka podzielone na części. Następnie zalej je zimną wodą i mocz przez kilka minut. Następnie wylej wodę i zalej kolejną, możesz także zalać żeberka bulionem lub lekkim rosołem. Zagotuj i zbierz szumowiny. Dodaj 3-4 listki laurowe oraz 4-5 kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu. 
  2. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do wywaru i całość lekko osól. Gotuj przez ok. pół godziny, aż żeberka zaczną robić się miękkie. W tym czasie poszatkuj kapustę.
  3. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodaj poszatkowaną kapustę. Na patelni rozpuść solidną łyżkę masła, dodaj pomidory z puszki i podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek oraz łyżeczkę majeranku. Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat i odparuje nadmiar płynu, zawartość patelni przełóż do garnka. 
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz zagęścić ją zasmażką. Kiedy kapusta będzie już al dente, zupę kapuścianą możesz podawać na talerz. Udekoruj posiekaną zielenina i podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.