Ewa Wachowicz zdradza, w jaki sposób przygotować krem sułtański, by smakował tak jak lata temu. Ten słynny deser kochali zarówno dorośli, jak i dzieci. Dawniej był prawdziwym rarytasem, którym zajadano się w kawiarniach i domach. Sprawdźmy, czy dziś smakuje równie dobrze, czy trąci myszką.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Deser z PRL-u. Przepis na krem sułtański Ewy Wachowicz
Krem sułtański to deser z PRL-u, który przed laty był prawdziwym hitem. Jak będzie smakował nam dziś, kiedy możemy przebierać w różnorodnych słodkościach? Aby się przekonać, warto przygotować go samodzielnie. Przepis Ewy Wachowicz będzie w tym przypadku niezastąpiony. Jak zrobić kultowy deser z PRL-u? Podpowiadamy. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
- 0,5 l śmietany 36 proc.,
- cztery łyżki cukru pudru,
- trzy łyżki rodzynek,
- rum do namoczenia lub aromat rumowy,
- trzy łyżki kakao,
- kilka małych bez,
- kilka małych biszkoptów,
- melisa do dekoracji.
Krem sułtański - przepis na deser z PRL-u. Sposób przygotowania krok po kroku
- Śmietanę 36 proc. schładzamy, a następnie ubijamy do momentu, aż nie będzie wypływać z miski. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier puder.
- Połowę bitej śmietany przekładamy do przygotowanych wcześniej, najlepiej wysokich pucharków. Do drugiej części bitej śmietany dodajemy kakao i miksujemy.
- Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki. Mieszamy i dodajemy do pucharków.
- Na wierzch kruszymy bezy, dodajemy po jednym biszkopcie, a następnie dekorujemy melisą i resztą rodzynek. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by móc cieszyć się chłodnym deserem. Smacznego!