Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami - brzmi wybornie. Smak będzie lepszy, jak dodasz szklankę tego płynu

W wielkanocnym menu nie może zabraknąć tradycyjnych przysmaków i swojskich produktów. Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami to doskonały sposób na podrasowanie kultowego dania. Aromatyczne warzywa to jednak nie wszystko - sekret tkwi w szklance trunku i domowym wywarze.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Do Świąt Wielkanocnych zostało coraz mniej czasu, to zatem doskonały moment, by zainspirować się ciekawymi przepisami i spektakularnymi daniami. Poza tradycyjnymi klasykami warto postawić na szczyptę nowoczesności. Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami to ciekawe połączenie, któremu ciężko będzie się oprzeć!

Wielkanocny rarytas, czyli biała kiełbasa z suszonymi pomidorami 

Wielkanocne dania wcale nie muszą być nudne i prezentować się co rok tak samo. Warto zatem nieco udoskonalić tradycje i sięgnąć po kolorowe dodatki czy nieco mniej oczywiste składniki. Biała kiełbasa to must have na odświętnym stole - w wersji z suszonymi pomidorami da wyjątkowy smak i obłędny aromat. To jednak nie wszystko. Swojskie mięso warto podgotować w bulionie i szklance...piwa! Taki duet gwarantuje prawdziwą ucztę dla podniebienia i spektakularny aromat. 

Kompozycja białej kiełbasy, suszonych pomidorów i połączenia domowego bulionu z trunkiem brzmi odważnie, jednak wyśmienity smak jest w tym przypadku gwarantowany. W składnie nie może zabraknąć także cebuli i ziół takich jak majeranek czy tymianek. 

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Przepis na białą kiełbasę w towarzystwie suszonych pomidorów

Składniki: 

  • 3 pętka białej kiełbasy parzonej,
  • pól słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • szklanka piwa,
  • majeranek,
  • 2 cebule,
  • świeży tymianek lub rozmaryn. 

Sposób przygotowania:

  1. Białą kiełbasę przełóż do garnka. Zalej bulionem i szklanką piwa. 
  2. Całość dopraw majerankiem i gotuj przez 10 minut. 
  3. Po tym czasie kiełbasę przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz odcedzonymi z zalewy pomidorami suszonymi. 
  4. Tak przygotowane mięso możesz dodatkowo skropić olejem z pomidorów lub podlać odrobiną buliony i piwa. Na koniec dodaj świeży tymianek.
  5. Danie należy piec około 15 minut. Po tym czasie wyciągnij naczynie i podawaj kiełbasę z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.