Jajka w sosie chrzanowym. Przystawka w sam raz nie tylko na Wielkanoc!

Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł zarówno na śniadanie jak i na kolację, nie tylko dla wegetarian. Najczęściej pojawiają się na naszych stołach w Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby częściej gościły w domowym menu.

Jajka w sosie chrzanowym czy w innym?

Jajka w sosie chrzanowym to jeden z przepisów na jajka ugotowane na twardo, ale można też znaleźć inne pomysły na pyszne danie z ich udziałem. Jajka to skarbnica wielu istotnych składników odżywczych. Przede wszystkim są źródłem bardzo dobrze przyswajalnego białka, które stanowi istotny budulec organizmu. Są źródłem cenny aminokwasów do tego stopnia, że WHO uznała je za wzór dla określania proporcji aminokwasów w produktach. Poza tym są źródłem wielu witamin, np. A, E i K oraz żelaza, potasu, magnezu i innych składników mineralnych. Dlatego też pomysł na posiłek, w którym składnikiem są jajka, jest bardzo dobry nie tylko dla naszych kubków smakowych.

Czy można podać jajka w sosie chrzanowym do obiadu?

Jajka w sosie chrzanowym do obiadu mogą być pysznym pomysłem, bo podane na ciepło, aromatycznie pachną i będą świetnie pasowały np. do puree ziemniaczanego. Co jest potrzebne?

Składniki: 8 jajek, masło, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2-3 łyżki chrzanu, jogurt naturalny, pieprz, sól.

Wykonanie:

  • Ugotować jajka na twardo.
  • Rozgrzać masło, wsypać mąkę i chwilę smażyć.
  • Następnie po łyżce dolewać zimnego bulionu, mieszać.
  • Dodać jogurt, chrzan, sól i pieprz. Podawać z ziemniakami i sosem.
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

A czy smaczne będą jajka w sosie chrzanowym na zimno? Tak!

Czasem potrzebny jest smaczny, szybki dodatek na kolację lub niespodziewaną wizytę znajomych. Jajka w sosie chrzanowym na zimno są świetnym pomysłem na taką sytuację.

Składniki: 4 jajka na twardo, 3-4 łyżki majonezu, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, kilka łyżek chrzanu, sól, pieprz, natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Ugotować jajka na twardo.
  2. Majonez, jogurt, chrzan, sól i pieprz dodać i wymieszać, a następnie sos wykładać na jajka.
  3. Posypać natką pietruszki.

Inny smaczny przepis? Jajka w sosie musztardowo chrzanowym to hit!

Jajka są bardzo wdzięcznym produktem, który nie tylko jest bardzo wartościowy, jeśli chodzi o skład, ale też łatwo zrobić z nich bardzo smaczną potrawę. Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym to kolejny pomysł na pożywną kolację dla rodziny.

Składniki: 5-6 jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżki masła, jogurt naturalny, szklanka wody, 2-3 łyżki ulubionej musztardy, chrzan do smaku, sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Ugotować jajka na twardo.
  2. Rozpuścić masło, dodać mąkę i wykonać jasną zasmażkę.
  3. Dolewać porcjami wodę, mieszając, by nie zrobiły się kluski.
  4. Dodać jogurt, chrzan i musztardę, a następnie sól i pieprz. 

Czy jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami będą dobrze smakowały?

Zdecydowanie tak - zwłaszcza, jeśli będzie to puree. Miękkie, kremowe ziemniaki, które mieszać się będą z aksamitnym sosem chrzanowym i smakiem jajek, to bardzo dobre połączenie. Jajka w sosie chrzanowym z ziemniakami są więc bardzo pysznym pomysłem na posiłek. Oczywiście równie dobrze będą smakowały również z innymi dodatkami, np. po prostu z chlebem.

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło. W sam raz na wielkanocną kolację

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło? Oczywiście, że tak! Gorące potrawy zdecydowanie kojarzą się nam z obiadami, ale tak naprawdę równie dobrze może to być obiado-kolacja, czy też właśnie sam wieczorny posiłek, np. gdy rodzina zbiera się przy świątecznym, wielkanocnym stole. Jajka w sosie chrzanowym na ciepło są szybką i bardzo smaczną potrawą, którą można podawać w dowolnej formie - podgrzane, ale i na zimno - w obu wersjach smakują rewelacyjnie.

Zobacz też: Jak zrobić pastę jajeczną? Przygotujesz ją w trzech bardzo prostych krokach. Podajemy sprytny trik

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.