Piróg biłgorajski to regionalny specjał z Biłgoraja, miasta w południowo wschodniej Polsce. Tam przepis zna każda gospodyni, w innych częściach Polski jest mało znany, a wielka szkoda, ponieważ piróg jest naprawdę pyszny. Jest także tani i bardzo prosty w wykonaniu, a najważniejsze są ziemniaki, ser oraz kasza gryczana. Jednak kaszę warto ugotować w nietypowy sposób.
Domena Publiczna, Wikimedia Commons
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dania kuchni regionalnej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Piróg biłgorajski, jak to zazwyczaj z regionalnymi smakołykami bywa - jest prosty w wykonaniu, przystępny cenowo i w skład przepisu wchodzą produkty, które dostępne są cały rok w każdym sklepie. Wśród listy składników znajdziemy ziemniaki, kaszę gryczaną (nieprażoną), ser, śmietanę, a także masło, cebulę i przyprawy. Przepis na piroga jest niezmienny od pokoleń, a my dziś podpowiemy, jak go zrobić. Co jest ważne? Sposób gotowania kaszy ma duże znaczenie. Zapomnij o gotowaniu w woreczkach - kaszę trzeba uparować.
Piróg biłgorajski, pieczeń z ziemniaków, kaszy i sera. Na bogato i po taniości
Składniki:
1 kg ziemniaków
80 dag kaszy gryczanej, najlepiej białej
1 kg twarogu
ok. 700 ml śmietany, najlepiej kwaśnej
200 g roztopionego masła
4 jajka
sól, pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski. Kaszę uparuj - na jedną szklankę sypkiej kaszy przypadają dwie szklanki wody. Ciekawym pomysłem jest to, by do parowania kaszy użyć szklanki wody z gotowania ziemniaków - zawiera dużo skrobi, przez co potrawa będzie bardziej zwarta i nie będzie kruszyć się podczas krojenia.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj uparowaną kaszę, dołóż pokruszony ser, śmietanę, roztopione masło oraz jajka. Zacznij wyrabiać, a kiedy stwierdzisz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez ok. 1,5 godziny.
Piróg można jeść na ciepło lub na zimno z masłem. Świetnie smakuje także z sosem grzybowym lub odsmażany na maśle albo smalcu.
Ciekawostka: W 2005 roku piróg biłgorajski został wpisany na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.