Piróg biłgorajski - przepis na regionalny przysmak. Podstawą są trzy tanie składniki, ale kaszę ugotuj w ten sposób

Piróg biłgorajski to regionalny specjał z Biłgoraja, miasta w południowo wschodniej Polsce. Tam przepis zna każda gospodyni, w innych częściach Polski jest mało znany, a wielka szkoda, ponieważ piróg jest naprawdę pyszny. Jest także tani i bardzo prosty w wykonaniu, a najważniejsze są ziemniaki, ser oraz kasza gryczana. Jednak kaszę warto ugotować w nietypowy sposób.

Więcej przepisów na dania kuchni regionalnej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Piróg biłgorajski, jak to zazwyczaj z regionalnymi smakołykami bywa - jest prosty w wykonaniu, przystępny cenowo i w skład przepisu wchodzą produkty, które dostępne są cały rok w każdym sklepie. Wśród listy składników znajdziemy ziemniaki, kaszę gryczaną (nieprażoną), ser, śmietanę, a także masło, cebulę i przyprawy. Przepis na piroga jest niezmienny od pokoleń, a my dziś podpowiemy, jak go zrobić. Co jest ważne? Sposób gotowania kaszy ma duże znaczenie. Zapomnij o gotowaniu w woreczkach - kaszę trzeba uparować.

 

Piróg biłgorajski, pieczeń z ziemniaków, kaszy i sera. Na bogato i po taniości

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 dag kaszy gryczanej, najlepiej białej
  • 1 kg twarogu
  • ok. 700 ml śmietany, najlepiej kwaśnej
  • 200 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • sól, pieprz 
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski. Kaszę uparuj - na jedną szklankę sypkiej kaszy przypadają dwie szklanki wody. Ciekawym pomysłem jest to, by do parowania kaszy użyć szklanki wody z gotowania ziemniaków - zawiera dużo skrobi, przez co potrawa będzie bardziej zwarta i nie będzie kruszyć się podczas krojenia. 
  2. Do ugotowanych ziemniaków dodaj uparowaną kaszę, dołóż pokruszony ser, śmietanę, roztopione masło oraz jajka. Zacznij wyrabiać, a kiedy stwierdzisz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.  
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz przez ok. 1,5 godziny. 
  4. Piróg można jeść na ciepło lub na zimno z masłem. Świetnie smakuje także z sosem grzybowym lub odsmażany na maśle albo smalcu. 

Ciekawostka: W 2005 roku piróg biłgorajski został wpisany na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Więcej o:
Copyright © Agora SA