Czym zastąpić bułkę tartą? Trzy pomysły na panierkę, która jest zdrowsza i nieziemsko pyszna

Panierka jest jednym z kluczowych dodatków do wielu potraw. Używamy jej nie tylko podczas smażenia tradycyjnych kotletów, ale także przygotowując warzywa, czy sery w chrupiącej skorupce. Choć kluczowym składnikiem jest bułka tarta, to jednak bez problemu można z niej zrezygnować. Przygotowaliśmy trzy zupełnie inne propozycje.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Panierka bez bułki tartej zazwyczaj kojarzy się z niezbyt udanym eksperymentem. Jednak odpowiedni dobór składników sprawi, że nie tylko zyskamy chrupiące danie, ale będzie ono wyjątkowo pyszne. Moim ulubionym rozwiązaniem jest wersja keto. Dodatek sera z powodzeniem zastąpi klasyczną panierkę.

Keto panierka, czyli jak zastąpić bułkę tartą

Kiedy jesteśmy na diecie ketogenicznej lub chcemy ograniczyć spożywanie węglowodanów, dobrym rozwiązaniem jest nie tylko zrezygnowanie z pieczywa, ale także z klasycznej panierki. Nie oznacza to, że jedzenie będzie mniej apetyczne i pozbawione chrupkości. Wystarczy odpowiednio dobrać proporcje, by cieszyć się smakiem i aromatem przyrządzanej potrawy.

Przepis na keto panierkę jest wyjątkowo prosty. Potrzebne będą trzy łyżki mąki migdałowej oraz trzy łyżki sera grana padano lub parmezanu startego na drobnych oczkach kuchennej tarki. Całość dokładnie mieszamy. Obtaczamy mięso lub warzywa i smażymy na średnim ogniu. Aromat sera sprawi, że danie nabierze zupełnie nowego charakteru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Panierka bez bułki tartej. Dwa proste sposoby

Kiedy nie mamy w domu bułki tartej, a właśnie jesteśmy w trakcie gotowania obiadu, warto poszperać w kuchennych szafkach. Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie płatków kukurydzianych. Jednak często popełniamy błąd, stosując tę popularną metodę.

Dlatego, aby panierka bez bułki tartej była chrupiąca, należy wcześniej dokładnie pokruszyć płatki kukurydziane, tak, aby powstały małe okruszki. Po drugie pamiętajmy, aby nie kłaść potrawy na patelni, jeżeli tłuszcz nie jest wystarczająco nagrzany. Wówczas panierka absorbuje olej, przez co nie będzie chrupiąca.

Kolejnym rozwiązaniem na zastąpienie bułki tartej jest użycie mąki. W wielu domach do dziś korzysta się wyłącznie z takiego połączenia. Najlepiej sprawdzi się zwykły pszenny produkt.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.