Ciasto wielkanocne to ukoronowanie świątecznego posiłku. Jest to również idealny deser na zakończenie rodzinnej biesiady. Wybór: czy kupić czy piec w domu, bywa trudny. Wypiek z cukierni ma ten plus, że nie trzeba poświęcać czasu na jego wykonanie. Dla osób, które nie mają dużo czasu, jest to rozwiązanie idealne. Natomiast trzeba się liczyć z tym, że mogą być do niego dodane różne polepszacze, które niekoniecznie są zdrowe i których sami nigdy byśmy nie dodali. Ciasto wykonane w domu wymaga czasem sporego zaangażowania, ale za to jest dużo smaczniejsze, a poza tym o wiele zdrowsze. Sami bowiem wybieramy składniki i je komponujemy, mamy więc wpływ na jakość.
Jest wiele różnych wypieków godnych polecenia na Wielkanoc. Najbardziej popularne ciasta wielkanocne to:
Tradycyjne ciasto wielkanocne w postaci babki to super pomysł dla każdego. Będzie pyszna posypana tylko cukrem pudrem, ale też polana czekoladą, czy lukrem. Warto aby znalazła się na świątecznym stole.
Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki, kostka masła, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Wykonanie:
Jeśli nie mamy możliwości upieczenia ciasta bądź akurat mamy awarię piekarnika, to zawsze jest możliwość wykonania niebanalnego sernika na zimno z owocami. Lekki i puszysty będzie ukoronowaniem świątecznego obiadu czy kolacji.
Składniki: biszkopty, 3-4 łyżki cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego, kilogram sera na sernik, ulubione owoce, 2 opakowania galaretki owocowej, 250 g śmietanki 30%, 4 łyżeczki żelatyny spożywczej.
Wykonanie:
Każdy lubi na święta ciasto wielkanocne. Przepisy najlepiej brać pod uwagę te, które są sprawdzone i wiemy, że nam smakowały. Oczywiście to nie znaczy, że nie można korzystać z innych. Eksperymenty w kuchni są jak najbardziej wskazane. Co więcej - warto też modyfikować przepisy pod siebie. Jeśli np. w przepisie jest śmietana albo mleko, a ktoś jest weganinem, może wykorzystać produkty roślinne. Podobnie, gdy np. ma się alergię na truskawki znajdujące się recepturze, można dodać borówki czy dowolne, inne owoce. Można zamiast cukru wybierać ksylitol czy erytrol, by ograniczyć kalorie. Podobnie, jeśli podoba nam się cały przepis, ale np. nie pasuje dodanie do ciasta czekolady czy kakao, można z tego zrezygnować.
Zobacz też: Sernik "łzy sołtysa". Tak pyszny, że popłaczesz się ze szczęścia, a to dzięki złotym kropelkom