Sernik na święta wielkanocne jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych ciast, jakie przygotowywane są w polskiej kuchni. Serniki cieszą się dużą popularnością, a ich rodzajów jest całe mnóstwo np.:
Wybór jest ogromny, a każdy z nich jest wyśmienity. Oprócz serników, na polskich stołach w czasie świąt Wielkanocnych możemy także zobaczyć mazurki, paschę, makowce, keks lub babkę piaskową. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie i swoich bliskich.
Przepis na sernik wielkanocny nie jest trudny w wykonaniu. Aby przygotować wspaniałe ciasto na święta wystarczy trochę dobrych chęci i składniki, które kupisz w każdym sklepie. Dokładną listę oraz sposób przygotowania deseru znajdziesz poniżej.
Składniki: budyń waniliowy, kilogram twarogu trzykrotnie zmielonego, 3 łyżki skórki pomarańczowej, 6 dużych jaj, płatki migdałów do przybrania, szklanka cukru pudru, masło, 3 łyżki orzechów włoskich, 3 łyżki migdałów, 3 łyżki rodzynek
Dodatkowo do polewy: 3-4 łyżki cukru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Tradycyjny sernik wielkanocny bez wątpienia pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Jednak żeby nasz sernik zachwycił wszystkich zgromadzonych przy stole, warto wiedzieć jak go przygotować aby nie opadał i był odpowiednio puszysty. Na co należy zwrócić uwagę? Ważna jest przede wszystkim temperatura, w jakiej pieczemy ciasto – serniki należy piec w temperaturze 180 stopni i nie dłużej niż 30 minut. Po tym czasie temperaturę musimy delikatnie obniżać. Pieczenie może potrwać wtedy troszkę dłużej jednak ciasto nie spali się, nie będzie opadać i będzie puszyste.
Sernik wielkanocny na kruchym spodzie to ciasto, które nigdy nie zawodzi i świetnie smakuje. Sekret tego pysznego deseru tkwi w przygotowaniu twarogu. To właśnie dzięki niemu ciasto jest takie idealne. Oto dokładny przepis.
Składniki: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kilogram sera półtłustego twarogowego, skórka z pomarańczy, 200 g masła, łyżka cukru waniliowego, 6 jajek, szklanka cukru
Składniki na ciasto: 5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, kostka masła, łyżka cukru waniliowego, 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Dobry sernik wielkanocny to przede wszystkim dobrze dobrany ser, który jest podstawowym składnikiem tego deseru. Aktualnie w sklepach można znaleźć mnóstwo gotowych serów na sernik, czyli sery w wiaderkach. Znacznie ułatwiają one przygotowanie deseru i na pewno przyspieszają cały proces. Jednak nie zawsze otrzymujemy zamierzony efekt i ciasto może nie wyjść takie jakbyśmy chcieli. Dlatego też najlepiej wybierać prawdziwy, półtłusty twaróg i zmielić go za pomocą maszynki. Da nam to gwarancję, że nasz sernik będzie pyszny i puszysty.
Zobacz też: Sernik "łzy sołtysa". Tak pyszny, że popłaczesz się ze szczęścia, a to dzięki złotym kropelkom