Sernik wielkanocny. Smaczne i proste ciasto, które musi pojawić się na wielkanocnym stole

Sernik wielkanocny to bez wątpienia deser, którzy docenią wszyscy domownicy przy świątecznym stole. Choć do świąt wielkanocnych zostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz pomyśleć o menu na ten wyjątkowy okres. Sernik wielkanocny będzie idealnym deserem, ponieważ jest smaczny oraz szybki i prosty do przygotowania.

Sernik na święta wielkanocne. Święta wielkanocne bez sernika? 

Sernik na święta wielkanocne jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych ciast, jakie przygotowywane są w polskiej kuchni. Serniki cieszą się dużą popularnością, a ich rodzajów jest całe mnóstwo np.:

  • serniki bez pieczenia,
  • serniki z brzoskwiniami,
  • serniki pieczone na kruchym spodzie,
  • serniki czekoladowe.

Wybór jest ogromny, a każdy z nich jest wyśmienity. Oprócz serników, na polskich stołach w czasie świąt Wielkanocnych możemy także zobaczyć mazurki, paschę, makowce, keks lub babkę piaskową. Zapewne każdy znajdzie coś dla siebie i swoich bliskich.

Przepis na sernik wielkanocny. Przygotuj deser idealny i zaskocz bliskich

Przepis na sernik wielkanocny nie jest trudny w wykonaniu. Aby przygotować wspaniałe ciasto na święta wystarczy trochę dobrych chęci i składniki, które kupisz w każdym sklepie. Dokładną listę oraz sposób przygotowania deseru znajdziesz poniżej. 

Składniki: budyń waniliowy, kilogram twarogu trzykrotnie zmielonego, 3 łyżki skórki pomarańczowej, 6 dużych jaj, płatki migdałów do przybrania, szklanka cukru pudru, masło, 3 łyżki orzechów włoskich, 3 łyżki migdałów, 3 łyżki rodzynek

Dodatkowo do polewy: 3-4 łyżki cukru, 4 łyżki kakao, 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Miksujemy składniki - po jednym jajku (jedno zostawiamy do polewy), porcji cukru pudru i sera, aż do wyczerpania składników.
  2. Dodajemy budyń, namoczone i odsączone rodzynki, a także wcześniej prażone na patelni orzechy,
  3. Masłem smarujemy tortownicę i wlewamy do niej przygotowaną masę serową.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ciasto przez 45 minut.
  5. Przygotowujemy polewę – w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy kakao i cukier - zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy jajko. Ciągle mieszamy.
  6. Ciasto studzimy, polewamy je polewą, posypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Tradycyjny sernik wielkanocny. Co zrobić, aby sernik był puszysty i nie opadał?

Tradycyjny sernik wielkanocny bez wątpienia pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Jednak żeby nasz sernik zachwycił wszystkich zgromadzonych przy stole, warto wiedzieć jak go przygotować aby nie opadał i był odpowiednio puszysty. Na co należy zwrócić uwagę? Ważna jest przede wszystkim temperatura, w jakiej pieczemy ciasto – serniki należy piec w temperaturze 180 stopni i nie dłużej niż 30 minut. Po tym czasie temperaturę musimy delikatnie obniżać. Pieczenie może potrwać wtedy troszkę dłużej jednak ciasto nie spali się, nie będzie opadać i będzie puszyste.

Sernik wielkanocny na kruchym spodzie – deser, który zawsze się udaje. Tajemnica tkwi w jednym składniku

Sernik wielkanocny na kruchym spodzie to ciasto, które nigdy nie zawodzi i świetnie smakuje. Sekret tego pysznego deseru tkwi w przygotowaniu twarogu. To właśnie dzięki niemu ciasto jest takie idealne. Oto dokładny przepis. 

Składniki: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kilogram sera półtłustego twarogowego, skórka z pomarańczy, 200 g masła, łyżka cukru waniliowego, 6 jajek, szklanka cukru

Składniki na ciasto: 5 żółtek, 3 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, kostka masła, łyżka cukru waniliowego, 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy ją z zimnym masłem.
  • Dodajemy żółtka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
  • Zagniatamy ciasto i chowamy je do lodówki, na czas przygotowywania masy serowej.
  • Ser twarogowy mielimy razem z masłem w maszynce do mielenia, a z białek ubijamy pianę.
  • W innym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem i wanilią, a do ubitych żółtek dodajemy ser, pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową.
  • Wyjmujemy kruche ciasto z lodówki i dzielimy na 2/3 i 1/3, większą część wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową, a pozostałą część ciasta wałkujemy i tniemy nożem na paski. Układamy z nich na wierzchu sernika kratkę.
  • Pieczemy 1 godzinę 15 minut - przez pół godziny 180°C, następnie na pozostały czas obniżamy do 160°C.

Dobry sernik wielkanocny. Jaki ser będzie najlepszy?

Dobry sernik wielkanocny to przede wszystkim dobrze dobrany ser, który jest podstawowym składnikiem tego deseru. Aktualnie w sklepach można znaleźć mnóstwo gotowych serów na sernik, czyli sery w wiaderkach. Znacznie ułatwiają one przygotowanie deseru i na pewno przyspieszają cały proces. Jednak nie zawsze otrzymujemy zamierzony efekt i ciasto może nie wyjść takie jakbyśmy chcieli. Dlatego też najlepiej wybierać prawdziwy, półtłusty twaróg i zmielić go za pomocą maszynki. Da nam to gwarancję, że nasz sernik będzie pyszny i puszysty.

Zobacz też: Sernik "łzy sołtysa". Tak pyszny, że popłaczesz się ze szczęścia, a to dzięki złotym kropelkom

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.