Sałatka jarzynowa wielkanocna to przystawka, bez której święta nie będą takie same. Zdecydowanie jest numerem jeden wśród sałatek. Sałatkę jarzynową inaczej nazywa się warzywną lub też majonezową ze względu na jej skład, czyli warzywa i majonez. Przystawka składa się głównie z gotowanych warzyw korzeniowych takich jak seler, ziemniaki, marchew czy pietruszka. Ponadto dodajemy do niej jajka ugotowane na twardo, kukurydzę, zielony groszek, a także ogórki kiszone. Początków sałatki jarzynowej upatruje się w XVIII wieku, kiedy to we Francji pojawiła się sałatka "macedoine", która składała się głównie z warzyw i owoców pokrojonych w równą kostkę.
Sałatka jarzynowa oraz przepis na jej dokładne przygotowanie w polskiej kuchni jest znany praktycznie każdemu. Dla przypomnienia prezentujemy listę składników oraz opis krok po kroku jak przyrządzić sałatkę jarzynową.
Składniki: 0,5 małego selera, 500 g marchewki, szczypta soli i pieprzu, 300 g pietruszki, 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej, 400 g ziemniaków, 2 - 3 czubate łyżki majonezu, 0,5 puszki groszku konserwowego, jabłko (szara reneta), 5 jajek, 3 ogórki kiszone średniej wielkości
Przygotowanie:
Przepisów na sałatkę jarzynową jest naprawdę mnóstwo. Niektórzy dodają do sałatki pora, inni - śmietanę zamiast majonezu. To wszystko to oczywiście kwestia smaku i preferencji. Istotne jest jednak zawsze, aby nie przesadzić ze składnikami. Co to oznacza? Przy robieniu sałatki jarzynowej bardzo często dodajemy zbyt dużą ilość składników lub za drobno je kroimy, a przez to warzywa topią się w majonezie i tracą swój smak. Nie należy także robić sałatki z warzyw ugotowanych do rosołu, ponieważ szybciej się psują.
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler smakuje obłędnie. Słynna restauratorka zaznacza jednak, aby nie używać do sałatki cebuli, ponieważ według niej psuje ona smak sałatki i gdy fermentuje wydziela nieprzyjemny zapach. Przygotuj sałatkę według przepisu Magdy Gessler.
Składniki: 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 ugotowane marchewki, puszka groszku konserwowego, 2 ugotowane pietruszki, jabłko, mały ugotowany seler, 2 jajka na twardo, 4 ogórki kiszone lub konserwowe
Składniki na sos: ząbek czosnku, pieprz i sól, odrobina kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Sałatka jarzynowa babci zawsze smakuje najlepiej. Poniżej przepis na sałatkę z białą fasolą i sporą ilością ogórków kiszonych. Z pewnością zagości na waszych stołach na dłużej.
Składniki: 3 ugotowane marchewki, 2 ugotowane pietruszki, ugotowany mały kawałek selera, 2 ugotowane ziemniaki, jabłko, cebula, 3 jajka ugotowane na twardo, 3 ogórki kiszone, pieprz i sól, 5 łyżek majonezu, puszka białej fasoli, łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz też: Trik na przedłużenie żywota sałatki jarzynowej. Dodajesz cebulę? To dobrze, ale lepiej dwa razy się zastanów