Kajmak do mazurka to tylko trzy składniki, a smaku co niemiara. Goście będą sięgać po dokładkę

Podajemy przepis na kajmak do mazurka. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki: mleko, masło i cukier puder. Kajmak można dodawać do różnych ciast. Będzie idealny do wielkanocnych mazurków.

Jeśli szukasz pomysłu na ozdobę wielkanocnego mazurka, podajemy przepis na kajmak, który doskonale sprawdzi się w tym cieście. Jego przygotowanie jest dość proste - ważne jest dobrać właściwe proporcje składników. Mazurek z kajmakiem można dodatkowo ozdobić płatkami migdałowymi i kandyzowaną wiśnią.

Zobacz wideo Paulina Rzeźniczak odpowiada na hejt. Zastanawia się, czy zniknąć z mediów społecznościowych

Jak zrobić kajmak? Wystarczy mleko, masło i cukier

Do przyrządzenia kajmaku będą potrzebne mleko 3,2 proc., masło oraz cukier.

Składniki:

  • szklanka mleka 3,2 proc.,
  • pół kostki masła,
  • dwie szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. Gotuj cukier z mlekiem na małym ogniu cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
  2. Kiedy masa nabierze złocistej barwy, dodaj masło i gotuj jeszcze przez kilka chwil.
  3. Przestudzoną masę można nakładać na ciasto lub przełożyć do słoika.

Mazurek z masą kajmakową. Prosty przepis na wielkanocne ciasto

Masa kajmakowa będzie przepyszną ozdobą wielkanocnego mazurka. To tradycyjne ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a samo pieczenie trwa około pół godziny.

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 kostki masła,
  • jajko,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • masa kajmakowa.

Przygotowanie:

  1. Z mąki, masła, jajka i cukru pudru zagnieć jednolite ciasto. Gotową masę wstaw do lodówki na około pół godziny.
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij kształt, jaki chcesz uzyskać. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Piecz przez około dwadzieścia minut w 180 st. Celsjusza na grzaniu góra-dół. 
  4. Na gotowym, przestudzonym cieście rozsmaruj przygotowaną wcześniej masę kajmakową.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: