Jeśli szukasz pomysłu na ozdobę wielkanocnego mazurka, podajemy przepis na kajmak, który doskonale sprawdzi się w tym cieście. Jego przygotowanie jest dość proste - ważne jest dobrać właściwe proporcje składników. Mazurek z kajmakiem można dodatkowo ozdobić płatkami migdałowymi i kandyzowaną wiśnią.
Zobacz wideo Paulina Rzeźniczak odpowiada na hejt. Zastanawia się, czy zniknąć z mediów społecznościowych
Jak zrobić kajmak? Wystarczy mleko, masło i cukier
Do przyrządzenia kajmaku będą potrzebne mleko 3,2 proc., masło oraz cukier.
Składniki:
- szklanka mleka 3,2 proc.,
- pół kostki masła,
- dwie szklanki cukru.
Przygotowanie:
- Gotuj cukier z mlekiem na małym ogniu cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
- Kiedy masa nabierze złocistej barwy, dodaj masło i gotuj jeszcze przez kilka chwil.
- Przestudzoną masę można nakładać na ciasto lub przełożyć do słoika.
Mazurek z masą kajmakową. Prosty przepis na wielkanocne ciasto
Masa kajmakowa będzie przepyszną ozdobą wielkanocnego mazurka. To tradycyjne ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a samo pieczenie trwa około pół godziny.
Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej,
- 2/3 kostki masła,
- jajko,
- pół szklanki cukru pudru,
- masa kajmakowa.
Przygotowanie:
- Z mąki, masła, jajka i cukru pudru zagnieć jednolite ciasto. Gotową masę wstaw do lodówki na około pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij kształt, jaki chcesz uzyskać. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez około dwadzieścia minut w 180 st. Celsjusza na grzaniu góra-dół.
- Na gotowym, przestudzonym cieście rozsmaruj przygotowaną wcześniej masę kajmakową.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl