Idealna babka piaskowa na Wielkanoc istnieje! Wystarczy dodać ten składnik, by była bardziej aromatyczna

Tradycyjne ciasta wielkanocne wcale nie muszą być nudne. Ich smak warto urozmaicać na różne sposoby. Babka piaskowa będzie potrójnie pyszna, jeśli dodasz do niej skórkę i sok tego owocu. Goście będą prosić o dokładkę.

Już niedługo większość z nas będzie wraz z rodzinami świętować Wielkanoc. Na stole nie może jednak zabraknąć tradycyjnych słodkości. Babka piaskowa to doskonały wypiek wielkanocny, który przygotujesz z łatwością. Wystarczy dodać do ciasta ten owoc, by smak i aromat były niepowtarzalne.

Składniki:

  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 5 dużych jajek,
  • 180 g cukru,
  • 1 duża cytryna,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji,
  • masło oraz bułka tarta do pieczenia.
Zobacz wideo Mazurek kajmakowy z czekoladą

Cytrynowa babka piaskowa. Pyszne ciasto wielkanocne zrobisz w ten sposób

Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. W międzyczasie z połówki cytryny wyciskamy sok oraz trzemy na tarce o drobnych oczkach aromatyczną skórkę cytrusa. Pod koniec ubijania masy jajecznej, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, skórkę oraz wąskim strumieniem wlewamy olej. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy partiami do ubitych jaj i delikatnie łączymy składniki za pomocą szpatułki lub miksując masę na niskich obrotach. 

Okrągłą foremkę na babkę o średnicy około 24 centymetrów smarujemy odrobiną masła i oprószamy bułką tartą. Jeśli posiadamy formę silikonową, można wówczas ten krok ominąć. Do gotowej foremki wlewamy gęste ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika (tryb góra dół). Babka piaskowa musi piec się około 45-50 minut, jednak warto pod koniec czasu pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowa do wyjęcia.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a gdy odrobinę przestygnie wyciągamy babkę z foremki. Ciasto najlepiej studzić na kartce lub szerokim talerzu. Dopiero gdy wystygnie, możemy ozdobić je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. W ramach dekoracji dobrze sprawdzi się także kandyzowana skórka pomarańczy, która dodatkowo podkreśli cytrusowy smak babki. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.