Już niedługo większość z nas będzie wraz z rodzinami świętować Wielkanoc. Na stole nie może jednak zabraknąć tradycyjnych słodkości. Babka piaskowa to doskonały wypiek wielkanocny, który przygotujesz z łatwością. Wystarczy dodać do ciasta ten owoc, by smak i aromat były niepowtarzalne.
Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. W międzyczasie z połówki cytryny wyciskamy sok oraz trzemy na tarce o drobnych oczkach aromatyczną skórkę cytrusa. Pod koniec ubijania masy jajecznej, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, skórkę oraz wąskim strumieniem wlewamy olej. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy partiami do ubitych jaj i delikatnie łączymy składniki za pomocą szpatułki lub miksując masę na niskich obrotach.
Okrągłą foremkę na babkę o średnicy około 24 centymetrów smarujemy odrobiną masła i oprószamy bułką tartą. Jeśli posiadamy formę silikonową, można wówczas ten krok ominąć. Do gotowej foremki wlewamy gęste ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika (tryb góra dół). Babka piaskowa musi piec się około 45-50 minut, jednak warto pod koniec czasu pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowa do wyjęcia.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a gdy odrobinę przestygnie wyciągamy babkę z foremki. Ciasto najlepiej studzić na kartce lub szerokim talerzu. Dopiero gdy wystygnie, możemy ozdobić je lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. W ramach dekoracji dobrze sprawdzi się także kandyzowana skórka pomarańczy, która dodatkowo podkreśli cytrusowy smak babki. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl