Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanocne potrawy bazują na tradycji, dlatego warto sięgnąć do przepiśnika babci gdzie nietrudno o obłędne smaki i aromaty. Żurek z kolorowymi dodatkami to flagowy produkt świątecznego stołu - kluczem do sukcesu jest jednak swojski smak i odpowiednia baza.
Jak przygotować żurek by smakował jak u babci?
Żurek to jedna z popularniejszych zup, która jadana jest przez cały rok, jednak to właśnie w Święta Wielkanocne smakuje najlepiej. Tradycyjna, swojska zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu, ważne są jednak składniki i odpowiednia baza, która gwarantuje obłędny efekt.
Podstawą udanego żurku jest oczywiście żytni zakwas, który nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ważny jest także domowej roboty bulion i treściwa wkładka mięsna. Nie może zabraknąć także przypraw takich jak czosnek czy majeranek. Warto zwrócić uwagę także na samo podanie - zaserwowany w chlebie da spektakularny efekt, któremu nikt z gości się nie oprze!
Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach
Przepis na żurek idealny, czyli wielkanocna zupa z babcinej receptury
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 500 ml zakwasu żytniego,
- 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej,
- 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej,
- 200 g surowego boczku wędzonego,
- rozgniecione ziarno ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- czosnek w płatkach,
- łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania zaczynamy od wcześniejszego ugotowania buliony warzywnego.
- Boczek i kiełbasy kroimy w kostkę i talarki. Mięso podsmażamy kilka minut na patelni - powinno ładnie się zarumienić, dzięki czemu smak zupy będzie znacznie bardziej wyrazisty.
- W tym czasie podgrzewamy bulion.
- Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu warzywnego. Po około pięciu minutach wlewamy zakwas - pamiętajmy by wcześniej do dokładnie zamieszać lub wstrząsnąć w butelce, ponieważ na dnie wytrąca się charakterystyczny, naturalny osad.
- Teraz przyszła kolej na przyprawy - wszystkie dodajemy do zupy.
- Żurek doprowadzamy do wrzenia - na tym etapie powinien także zacząć gęstnieć.
- Na koniec zabielamy zupę śmietanką, pamiętając, by wcześniej zahartować nabiał.
- Żurek serwujemy w talerzach lub misach przygotowanych z chleba. Zupa obłędnie smakuje z ugotowanym jajkiem i świeżą zieleniną.