Jak zrobić żurek, by smakował jak mistrzowskie danie babci? Naturalny skład i zakwas to podstawa

Przepis na mistrzowski żurek to przysłowiowa bułka z masłem. Z odpowiednim składem wielkanocna zupa będzie gotowa w mgnieniu oka. Sekret tkwi jednak w kolorowych dodatkach i szklance swojskiego produktu. Babcina receptura gotowa jest w zaledwie kilkanaście minut!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanocne potrawy bazują na tradycji, dlatego warto sięgnąć do przepiśnika babci gdzie nietrudno o obłędne smaki i aromaty. Żurek z kolorowymi dodatkami to flagowy produkt świątecznego stołu - kluczem do sukcesu jest jednak swojski smak i odpowiednia baza. 

Jak przygotować żurek by smakował jak u babci? 

Żurek to jedna z popularniejszych zup, która jadana jest przez cały rok, jednak to właśnie w Święta Wielkanocne smakuje najlepiej. Tradycyjna, swojska zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu, ważne są jednak składniki i odpowiednia baza, która gwarantuje obłędny efekt. 

Podstawą udanego żurku jest oczywiście żytni zakwas, który nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ważny jest także domowej roboty bulion i treściwa wkładka mięsna. Nie może zabraknąć także przypraw takich jak czosnek czy majeranek. Warto zwrócić uwagę także na samo podanie - zaserwowany w chlebie da spektakularny efekt, któremu nikt z gości się nie oprze!

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Przepis na żurek idealny, czyli wielkanocna zupa z babcinej receptury

Składniki: 

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 500 ml zakwasu żytniego,
  • 100 g kiełbasy zwykłej podsuszanej,
  • 200 g kiełbasy białej surowej lub parzonej,
  • 200 g surowego boczku wędzonego,
  • rozgniecione ziarno ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • czosnek w płatkach,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania zaczynamy od wcześniejszego ugotowania buliony warzywnego. 
  2. Boczek i kiełbasy kroimy w kostkę i talarki. Mięso podsmażamy kilka minut na patelni - powinno ładnie się zarumienić, dzięki czemu smak zupy będzie znacznie bardziej wyrazisty. 
  3. W tym czasie podgrzewamy bulion. 
  4. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu warzywnego. Po około pięciu minutach wlewamy zakwas - pamiętajmy by wcześniej do dokładnie zamieszać lub wstrząsnąć w butelce, ponieważ na dnie wytrąca się charakterystyczny, naturalny osad. 
  5. Teraz przyszła kolej na przyprawy - wszystkie dodajemy do zupy. 
  6. Żurek doprowadzamy do wrzenia - na tym etapie powinien także zacząć gęstnieć. 
  7. Na koniec zabielamy zupę śmietanką, pamiętając, by wcześniej zahartować nabiał. 
  8. Żurek serwujemy w talerzach lub misach przygotowanych z chleba. Zupa obłędnie smakuje z ugotowanym jajkiem i świeżą zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.