Zaskakujący przepis na zakwas na żurek. Mąka żytnia to dobry wybór, ale inna jest smaczniejsza i zdrowsza

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dziś warto pomyśleć o nastawieniu zakwasu na żurek. Tylko co zrobić, gdy wśród wielkanocnych gości będą osoby ograniczające gluten w swojej diecie lub chore na celiakię? Jeśli nie chcesz, by twoi goście obeszli się smakiem tradycyjnego żurku, mamy dla ciebie przepis na zakwas gryczany. Jest równie pyszny i esencjonalny, co tradycyjny, a sprytny trik nada mu głębszego smaku.

Więcej przepisów na dania wielkanocne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zakwas na żurek bezglutenowy jest banalny w wykonaniu i od tradycyjnego różni się jedynie rodzajem użytej mąki. Mąka gryczana jest więc zbawieniem dla osób unikających go w swojej diecie i jednocześnie chcących w Wielkanoc cieszyć się smakiem kwaśnego, esencjonalnego żurku. Jak zrobić bezglutenowy zakwas? Oto przepis i trik na pogłębienie smaku. 

Nietypowy zakwas na żur - przepis z mąką gryczaną

Składniki:

  • 10 kopiastych łyżek mąki gryczanej
  • litr przegotowanej i przestudzonej wody
  • 10-12 kulek ziela angielskiego
  • 6-8 listków laurowych
  • 5 średnich ząbków czosnku
  • 3 łyżki soku z kiszonej kapusty (uwaga - musi to być domowa, kiszona kapusta bez dodatku octu)

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj czysty, najlepiej wyparzony i suchy słoik Wsyp do niego mąkę. Dodaj wodę wymieszaną z sokiem z kiszonej kapusty i wymieszaj. Ten trik sprawi, że zakwas gryczany szybciej dojrzeje i będzie miał głębszy, bardziej intensywny smak.
  2. Ząbki czosnku zgnieć nożem i dodaj je do słoika. Dołóż przyprawy, ponownie zamieszaj i zakryj wieko słoika gazą lub lnianą ściereczką. 
  3. Słoik z zakwasem odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce, np. na kuchenny blat. Codziennie zamieszaj go drewnianą łyżką. Po 5 dniach spróbuj, czy poziom kwaśności ci odpowiada. Jeśli uważasz, że zakwas jest zbyt łagodny, daj mu jeszcze 2 dni. 
  4. Gotowy zakwas przelej do butelek i przechowuj w lodówce. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.