Nie babka ani mazurek. Magda Gessler zdradza przepis na najlepsze ciasto na Wielkanoc

Zastanawiasz się, jakie ciasta i desery przygotować w tym roku na Wielkanoc, by zaskoczyć swoich bliskich ciekawymi smakami? Poza babką i tradycyjnym mazurkiem zdecyduj się na przygotowanie paschy wielkanocnej z przepisu polecanego przez Magdę Gessler.

Przygotowywanie świątecznych potraw często zajmuje bardzo dużo czasu. Właśnie dlatego część z nich warto przygotować w szybkiej i łatwej wersji, a w tym oczywiście ciasta i desery. Poza babką czy mazurkiem warto zrobić też wielkanocną paschę, która nie wymaga pieczenia, a przygotowanie jej jest błyskawiczne i bezproblemowe. Odkryj sprawdzony przepis, który poleca Magda Gessler - zasmakuje każdemu.

Zobacz wideo Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie babka ani mazurek, lecz pascha. Ciasto, które króluje na wielu wielkanocnych stołach

Do przygotowania paschy wielkanocnej potrzebne będą łatwodostępne składniki takie jak twaróg, jaja czy masło. Gdy deser będzie gotowy, śmiało możesz udekorować go takimi dodatkami, na jakie tylko masz ochotę. Niektórzy decydują się przystroić ją kandyzowanymi lub suszonymi owocami. Inni stawiają na różne polewy oraz orzechy. Czasami też można spotkać paschę przystrojoną galaretką pokrojoną w kostkę lub owocową frużeliną. Co będzie Ci potrzebne do przygotowania masy?

Składniki potrzebne do przygotowania paschy:

  • 1 kg twarogu,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 szklanki śmietanki 22 proc.,
  • 3 laski wanilii,
  • 200 g cukru pudru,
  • 8 żółtek z jajka,
  • 1 cytryna,
  • 80 g rodzynek,
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 120 g orzechów włoskich,
  • odrobina koniaku do moczenia rodzynek.

Jak przygotować paschę wielkanocną? Przepis krok po kroku

  1. Rodzynki włóż do miseczki i zalej koniakiem, by alkohol dokładnie je przykrył. Odstaw do namoczenia. Orzechy dokładnie posiekaj. 
  2. Trzykrotnie zmiel twaróg w maszynce do mięsa lub przeciśnij go dokładnie przez praskę do ziemniaków. Gotową masę wymieszaj ze śmietanką.
  3. Masło utrzyj z cukrem oraz ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii. Teraz po kolei dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając masę. Sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i dołóż ją do miseczki z jajkami i masłem.
  4. Połącz ze sobą masę jajeczną z masą twarogową za pomocą szpatułki. Dołóż na koniec odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz orzechy. 
  5. Masę przełóż na sitko wyłożone gazą i dociąż ją na wierzchu ciężkim przedmiotem, by dobrze odsączyć deser. Tak przygotowaną paschę umieść na noc w lodówce, a następnego dnia rano przełóż ją na talerz i udekoruj tak, jak lubisz. Świetnie sprawdzą się różne suszone owoce oraz orzechy, a nawet polewa czekoladowa.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.