Babka ziemniaczana to przepis, który jest wyjątkowo ceniony na Ziemi Świętokrzyskiej i Podlasiu. Te regiony Polski przez długi czas rozwijały się wolniej, przez co często stawiano na proste i tanie potrawy. Pomimo upływu czasu to danie jest nadal bardzo cenione. Co więcej, stało się popularne także w pozostałej części kraju.
Kuchnia tradycyjna ma wiele do zaoferowania, najlepszym przykładem jest babka ziemniaczana. Przepis na staropolską potrawę jest prosty. Dawne gospodynie przyrządzały obiad dla całej rodziny z własnych produktów. Hodowla bydła, uprawa ziemniaków i posiadanie kur sprawiło, że co rusz powstawały nowe proste potrawy.
Składniki:
Do przygotowania babki ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się mączyste ziemniaki. Wówczas nie będzie konieczności dodawania dużej ilości mąki, a danie będzie wilgotne w środku.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Babka ziemniaczana smakuje wyjątkowo także po podgrzaniu. Wystarczy pokroić ją w plastry i usmażyć z obu stron na złocisty kolor.