Babka ziemniaczana to kultowe dania Podlasia - doskonałe w trudnych czasach. Potrzebujesz kilku tanich składników

Kiedy chcemy zjeść coś staropolskiego, warto poszukać prostych rozwiązań. Przykładem jest babka ziemniaczana. Przepis składa się z niewielu produktów. Danie jest sycące i smakuje wyśmienicie także po podgrzaniu.
Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Babka ziemniaczana to przepis, który jest wyjątkowo ceniony na Ziemi Świętokrzyskiej i Podlasiu. Te regiony Polski przez długi czas rozwijały się wolniej, przez co często stawiano na proste i tanie potrawy. Pomimo upływu czasu to danie jest nadal bardzo cenione. Co więcej, stało się popularne także w pozostałej części kraju.

Pierogi z białą kiełbasą. Przepis Ewy Wachowicz Pierogi z białą kiełbasą. Przepis Ewy Wachowicz idealny na Wielkanoc

Babka ziemniaczana. Przepis tradycyjny

Kuchnia tradycyjna ma wiele do zaoferowania, najlepszym przykładem jest babka ziemniaczana. Przepis na staropolską potrawę jest prosty. Dawne gospodynie przyrządzały obiad dla całej rodziny z własnych produktów. Hodowla bydła, uprawa ziemniaków i posiadanie kur sprawiło, że co rusz powstawały nowe proste potrawy. 

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • trzy laski kiełbasy,
  • dwa jajka,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • duża cebula,
  • dwie łyżki mąki.

Do przygotowania babki ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się mączyste ziemniaki. Wówczas nie będzie konieczności dodawania dużej ilości mąki, a danie będzie wilgotne w środku.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Żurek To jest dopiero żur. Siostra Anastazja używa przepisu, który trudno przebić

Przepis na babkę ziemniaczaną. Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, i ucieramy na drobnych oczkach kuchennej tarki, przelewamy do dużej misy.
  2. Boczek i kiełbasę siekamy w kostkę, lekko podsmażamy, odcedzamy z tłuszczu, wrzucamy do ziemniaków.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do masy ziemniaczanej.
  4. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dodajemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub smalcem. Przekładamy masę ziemniaczaną.
  7. Babkę pieczemy przez dwie godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.

Babka ziemniaczana smakuje wyjątkowo także po podgrzaniu. Wystarczy pokroić ją w plastry i usmażyć z obu stron na złocisty kolor.

Więcej o: