Prosty przepis na babkę wielkanocną. Nie uwierzysz, jaki składnik rewelacyjnie podbije jej smak

Oto prosty przepis na majonezową babkę wielkanocną. To ciasto fantastycznie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej. Ma wyjątkowo aksamitną i delikatną konsystencję. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników.

Babka to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Podajemy przepis na babkę majonezową - wyjdzie delikatna i będzie miała wyraźniejszy smak od tradycyjnych wypieków tego rodzaju. Do jej przygotowania wystarczą jajka, cukier, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia oraz majonez.

Zobacz wideo Paulina Rzeźniczak odpowiada na hejt. Zastanawia się, czy zniknąć z mediów społecznościowych

Przepis na majonezową babkę wielkanocną. Zrobisz ją z kilku prostych składników

Składniki:

  • cztery jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • trzy czwarte szklanki mąki ziemniaczanej,
  • proszek do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • pięć łyżek majonezu.

Uwaga: składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka ze szczyptą soli na białą pianę. Stopniowo dodawaj cukier dalej miksując całość.  Kiedy cukier się rozpuści, dodawaj żółtka i majonez.
  2. Następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dalej miksując na najmniejszych obrotach. 
  3. Przygotowane ciasto przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut na grzaniu góra-dół.

Jak ozdobić babkę wielkanocną? Najlepiej sprawdzi się lukier lub polewa z białej czekolady

Babka wielkanocna będzie smakowała idealnie polana lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczową. Sprawdzi się też polewa z białej czekolady i płatki migdałowe. Podana w taki sposób będzie nie tylko doskonała w smaku, ale też będzie przepiękną ozdobą wielkanocnego stołu. Talerz, na którym serwujemy babkę można również przyozdobić gałązkami bukszpanu - symbolem życia wiecznego. 

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.