Jajecznica nie ma szans z tymi jajkami. To śniadanie możesz postawić nawet na wielkanocnym stole

Nudne śniadania to już przeszłość. Zapomnij o kanapkach, zbyt suchej jajecznicy lub nudnej sałatce. Lepiej wybierz to hiszpańskie danie, które bogate jest w smak, a do tego jest banalnie proste. Dlaczego jest tak dobre? Bo łączy najlepsze dostępne produkty. Dzięki niemu zaczniesz dzień smacznie i pożywnie.

Specjał prosto z Andaluzji może znaleźć swoje miejsce na polskich stołach. Bowiem jajka flamenco są popularnym daniem śniadaniowym w Hiszpanii. Co takiego jest w nich wyjątkowego, że warto je zrobić? Połączenie mięsa, jajek i bogatej listy warzyw. Wszystko to zapieczone w piekarniku i podawane ze świeżym pieczywem sprawia, że nie chce się robić już niczego innego. Ta potrawa jest idealną propozycją dla tych, którzy znudzeni są monotonnymi posiłkami. Odważni mogą ją nawet zaserwować na wielkanocnym śniadaniu.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Przepis na jajka flamenco

Składniki:

  • 5 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 50 g chorizo,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki żółtej,
  • średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • garść zielonej fasolki szparagowej,
  • 50 g zielonego groszku,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone warzywa. Na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez około 2 minuty.
  3. Na patelnię wrzuć groszek i fasolkę szparagową, wymieszaj. Wlej pomidory z puszki i podgotuj całość przez około 5 minut.
  4. W tym czasie pokrój chorizo na mniejsze kawałki, wrzuć je do reszty składników. To samo zrób z szynką parmeńską. Całość dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, wymieszaj do połączenia.
  5. Tak przygotowane produkty przenieś do naczynia żaroodpornego. W masie zrób cztery miejsca i wbij tam jajka. Naczynie włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 10 minut. Po wypieczeniu podawaj ze świeżym pieczywem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA