Kruche ciasteczka do pochrupania przy kawce. Dodaj kleks marmolady, a będą smakowały jak u babci

Kruche ciasteczka to przepis, który musi znać każda szanująca się gospodyni oraz szanujący się gospodarz. Przepis jest banalny - nie ma żadnych tajemniczych składników, a ciasteczka wychodzą chrupiące i słodziutkie. Jeśli dołożysz do nich odrobinę owocowej marmolady, przypomną ci się beztroskie chwile dzieciństwa spędzone w babcinej kuchni.

Więcej przepisów na łatwe ciasteczka znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kruche ciasteczka to świetny pomysł, gdy niespodziewanie najdzie cię ochota na coś słodkiego, lub zapragniesz odświeżyć smaki dzieciństwa. Przepis jest banalny, a wszystkie składniki najpewniej masz pod ręką. Jeśli w wyobraźni już czujesz ten niesamowity zapach ciasteczek wypełniający cały dom, nagrzewaj piekarnik - bierzemy się do pracy.

Kruche ciasteczka - przepis jak z babcinej kuchni

Składniki:

  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typu 500)
  • 1 większe jajko
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada lub powidła

Sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj zimne masło (wcześniej warto pokroić je w kostkę), dodaj proszek do pieczenia, cukier oraz jajko. 
  2. Całość energicznie zagnieć na jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj kształt ciasteczek, możesz do tego użyć foremek do pierniczków, posłużyć się kieliszkiem lub wąską szklanką. 
  3. Przygotuj blaszki do pieczenia i wyłóż je papierem. Ciasteczka ułóż na blaszkach i na środku każdego z nich połóż kleks marmolady.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasteczka piecz przez 12-15 minut w zależności od wielkości i kształtu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.