Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród tradycyjnych polskich dań i obiadów, łazanki z kapustą to nie lada rarytas. Jak się okazuje, kapuściane danie można przygotować za zaledwie kilka złotych, a na dodatek zmieniać i ulepszać skład. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać treściwą wkładkę mięsną lub zaserwować wegetariańską wersję.
Łazanki - przepis na swojskie danie z kapusty
Polska kuchnia kapustą stoi, podobnie jak mięsem, grzybami czy makaronem. To właśnie dlatego przepis na łazanki jest tak popularny, lubiany i często obecny w naszych domach. Atutów jest znacznie więcej - swojski rarytas można przygotować za przysłowiowe parę groszy, produkty są łatwodostępne i nie rujnują portfela, ponadto danie jest ekspresowe w przygotowaniu, co dodatkowo wznosi je na piedestał.
Przepis na łazanki z kapustą to przysłowiowa bułka z masłem. Podstawą jest jednak skład taki jak wybór kapusty - młodej lub kiszonej oraz dodatków np. wkładki mięsnej, odrobiny grzybów i aromatycznych przypraw.
Zobacz wideo
Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad
Przepis na łazanki z kapustą - klasyka z wkładką mięsną
Składniki:
- 200 g drobnych łazanek,
- pętko podwędzanej kiełbasy,
- 400 g kapusty kiszonej,
- 100 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- dodatkowo: olej, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta kminku.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w zimnej wodzie. Warto zrobić to dzień wcześniej i pozostawić leśne rarytasy na całą noc.
- Później bierzemy się za gotowanie kapusty - warzywa nie płuczemy. Przekładamy do garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny.
- W tym czasie gotujemy w osolonym wrzątku nasz makaron - czas podany na opakowaniu.
- Po tym czasie kapustę studzimy i dokładnie odciskamy. Na koniec dokładne szatkowanie.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, a gdy warzywo nabierze kolorów - kiełbasę i grzyby. Podsmażamy około 20 minut.
- Następnie dodajemy kapustę i przyprawy. Całość ponownie dusimy 20 minut, a w połowie dodajemy ugotowane łazanki i przyprawy.
- Danie jest gotowe do podania.