Łazanki - przepis na tanie i ekspresowe danie babcinej receptury. Połącz pięć składników i gotowe

Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Łazanki to obiadowa klasyka, która na stole gości na co dzień i od święta. Danie jest tanie, ekspresowe i obłędnie smaczne, a wszystko przez swojski skład rodem z polskiej wsi. Wystarczy wszystko połączyć w odpowiedniej kolejności, doprawić i gotowe!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród tradycyjnych polskich dań i obiadów, łazanki z kapustą to nie lada rarytas. Jak się okazuje, kapuściane danie można przygotować za zaledwie kilka złotych, a na dodatek zmieniać i ulepszać skład. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać treściwą wkładkę mięsną lub zaserwować wegetariańską wersję. 

Łazanki - przepis na swojskie danie z kapusty

Polska kuchnia kapustą stoi, podobnie jak mięsem, grzybami czy makaronem. To właśnie dlatego przepis na łazanki jest tak popularny, lubiany i często obecny w naszych domach. Atutów jest znacznie więcej - swojski rarytas można przygotować za przysłowiowe parę groszy, produkty są łatwodostępne i nie rujnują portfela, ponadto danie jest ekspresowe w przygotowaniu, co dodatkowo wznosi je na piedestał. 

Przepis na łazanki z kapustą to przysłowiowa bułka z masłem. Podstawą jest jednak skład taki jak wybór kapusty - młodej lub kiszonej oraz dodatków np. wkładki mięsnej, odrobiny grzybów i aromatycznych przypraw. 

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Przepis na łazanki z kapustą - klasyka z wkładką mięsną

Składniki:

  • 200 g drobnych łazanek,
  • pętko podwędzanej kiełbasy,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • dodatkowo: olej, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, szczypta kminku.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów w zimnej wodzie. Warto zrobić to dzień wcześniej i pozostawić leśne rarytasy na całą noc. 
  2. Później bierzemy się za gotowanie kapusty - warzywa nie płuczemy. Przekładamy do garnka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. 
  3. W tym czasie gotujemy w osolonym wrzątku nasz makaron - czas podany na opakowaniu. 
  4. Po tym czasie kapustę studzimy i dokładnie odciskamy. Na koniec dokładne szatkowanie. 
  5. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, a gdy warzywo nabierze kolorów - kiełbasę i grzyby. Podsmażamy około 20 minut. 
  6. Następnie dodajemy kapustę i przyprawy. Całość ponownie dusimy 20 minut, a w połowie dodajemy ugotowane łazanki i przyprawy. 
  7. Danie jest gotowe do podania. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA