Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Do Wielkanocy zostało coraz mniej czasu, co za tym idzie to już ostatni dzwonek na testowanie świątecznego menu i szukanie przepisów idealnych. Wówczas królują jajka, dlatego nie może zabraknąć także tych faszerowanych. Kremowe nadzienie to podstawa, a to gwarantuje szynka, sosy i trik z żółtkiem.
Jajka faszerowane - przepis na wielkanocną klasykę
Wielkanoc to przede wszystkim jajka w najróżniejszych postaciach. Dodajemy je do sałatek, zup, ciast, wypieków i podajemy w fikuśnych odsłonach. Te faszerowane to już klasyka, jednak perfekcyjny smak i spektakularny efekt zależą od kremowej masy, którą nadziewamy połówki białek.
Faszerowane jajka lubują się w kolorowych wiosennych dodatkach, dlatego nie może zabraknąć zielonego anturażu ziół czy nowalijek. Jeśli chodzi o apetyczne nadzienie, polecamy to z szynki, żółtka i kremowego sosu majonezowo-musztardowego. Tak przygotowane jaja to sposób na sukces i piękną, świąteczną przystawkę.
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?
Przepis na jajka faszerowane szynką
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- kilka plasterków szynki np. wędzonej,
- 5 rzodkiewek,
- odrobina posiekanego szczypiorku,
- hojna łyżka majonezu,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- szczypta soli i grubo mielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo - ważne by dopilnować odpowiedniego czasu, zadbać o świeży produkt i dopilnować by skorupka nie pękła. Wszystkie te czynniki mają wpływ na smak oraz prezencję.
- Jajka dokładnie obieramy i delikatnie kroimy na połówki - białko zostawiamy, a żółtka przekładamy do miski.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę lub paseczki, przekładamy do żółtek razem z majonezem, musztardą i szczypiorkiem. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy, do połączenia składników, a na koniec doprawiamy.
- By w ładny sposób nadziać jajka, warto sięgnąć po szprycę lub rękaw cukierniczy. Wówczas masa będzie miała estetyczny i ładny kształt. Jajka możemy nadziać także przy pomocy zwykłej łyżeczki.
- Tak przygotowane jajka faszerowane dodatkowo ozdabiamy rzodkiewkami drobno posiekanymi lub pokrojonymi w cienkie plasterki. Wierzch warto dodatkowo posypać zieleniną i pieprzem.
- Wskazówka - dla ulepszenia efektów wizualnych, jajka możemy ułożyć na pierzynce z sałaty i sąsiedztwie rzeżuchy, kiełków, kolorowych warzyw lub innych ulubionych produktów.