Obłędne jajka faszerowane szynką. Mięsny dodatek to nie koniec - nowalijki i łyżeczka tego sosu to podstawa

Przepis na faszerowane jajka to już wielkanocna klasyka, warto jednak duży nacisk położyć na wizualne kwestie, a także kolorowe dodatki. To gwarantuje spektakularny efekt i piękne danie na świąteczny stół. Szynka w połączeniu z kremowym sosem spawdzi się idealnie, jednak to nowalijki i wiosenne składniki dadzą efekt wow!

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Do Wielkanocy zostało coraz mniej czasu, co za tym idzie to już ostatni dzwonek na testowanie świątecznego menu i szukanie przepisów idealnych. Wówczas królują jajka, dlatego nie może zabraknąć także tych faszerowanych. Kremowe nadzienie to podstawa, a to gwarantuje szynka, sosy i trik z żółtkiem. 

Jajka faszerowane - przepis na wielkanocną klasykę

Wielkanoc to przede wszystkim jajka w najróżniejszych postaciach. Dodajemy je do sałatek, zup, ciast, wypieków i podajemy w fikuśnych odsłonach. Te faszerowane to już klasyka, jednak perfekcyjny smak i spektakularny efekt zależą od kremowej masy, którą nadziewamy połówki białek. 

Faszerowane jajka lubują się w kolorowych wiosennych dodatkach, dlatego nie może zabraknąć zielonego anturażu ziół czy nowalijek. Jeśli chodzi o apetyczne nadzienie, polecamy to z szynki, żółtka i kremowego sosu majonezowo-musztardowego. Tak przygotowane jaja to sposób na sukces i piękną, świąteczną przystawkę. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Przepis na jajka faszerowane szynką

Składniki: 

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • kilka plasterków szynki np. wędzonej,
  • 5 rzodkiewek,
  • odrobina posiekanego szczypiorku,
  • hojna łyżka majonezu,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • szczypta soli i grubo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka gotujemy na twardo - ważne by dopilnować odpowiedniego czasu, zadbać o świeży produkt i dopilnować by skorupka nie pękła. Wszystkie te czynniki mają wpływ na smak oraz prezencję. 
  2. Jajka dokładnie obieramy i delikatnie kroimy na połówki - białko zostawiamy, a żółtka przekładamy do miski. 
  3. Szynkę kroimy w drobną kostkę lub paseczki, przekładamy do żółtek razem z majonezem, musztardą i szczypiorkiem. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy, do połączenia składników, a na koniec doprawiamy. 
  4. By w ładny sposób nadziać jajka, warto sięgnąć po szprycę lub rękaw cukierniczy. Wówczas masa będzie miała estetyczny i ładny kształt. Jajka możemy nadziać także przy pomocy zwykłej łyżeczki. 
  5. Tak przygotowane jajka faszerowane dodatkowo ozdabiamy rzodkiewkami drobno posiekanymi lub pokrojonymi w cienkie plasterki. Wierzch warto dodatkowo posypać zieleniną i pieprzem. 
  6. Wskazówka - dla ulepszenia efektów wizualnych, jajka możemy ułożyć na pierzynce z sałaty i sąsiedztwie rzeżuchy, kiełków, kolorowych warzyw lub innych ulubionych produktów. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA