Babka gotowana - przepis na wielkanocne ciasto. Będzie jędrna i soczysta, jak dodasz ten "podbity" składnik

Szukasz przepisu na wielkanocne ciasto? Babka gotowana to ciekawa alternatywa dla klasycznych ciast wielkanocnych. Zapomnij o standardowym pieczeniu i zamartwianiu się czy efekt będzie zbyt suchy. Ta metoda gwarantuje wilgotny i soczysty placek z zaledwie kilku podstawowych składników.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zamiast odtwarzać dobrze znane przepisy w Święta Wielkanocne postaw na gotowaną babkę! Ta ciekawa alternatywa dla klasyki smakuje o niebo lepiej, a samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Sekret tkwi jednak w kolejności dodawanych produktów i jajecznej pianie, która jest w tym wypadku esencją smaku. 

Babka gotowana - wielkanocne ciasto o obłędnym smaku 

Gotowana babka to przepis dobrze znany naszym mamom i babciom. Przepis na ciasto znacznie odbiega od tego klasycznego i różni się formą przygotowania. Zapomnij o pieczeniu - tu niezbędna okaże się szczelna forma, którą po wypełnieniu masą należy włożyć do garnka z zimną wodą. Reszta robi się dosłownie w magiczny sposób sama! 

Ta banalnie prosta metoda wymaga jednak odpowiednich składników. Nie obejdzie się bez wiejskich jaj od wolnej kurki, świeżego masła, mąki, cukru czy odrobiny trunku, który dodatkowo podkręca smak. Kluczem do sukcesu jest także dekoracja - polecamy czekoladową polewę lub cytrynowy lukier.

Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Przepis na gotowaną babkę, czyli ciasto idealne na zbliżające się święta

Składniki:

  • 6 jajek,
  • szklanka mąki pszennej
  • 150 g cukru,
  • 150 g skrobi ziemniaczanej,
  • kostka masła + do posmarowania formy
  • 2 łyżki spirytusu, wódki lub rumu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • bułka tarta do oprószenia blaszki,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: kilka kropel esencji pomarańczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przesiewamy produkty suche, czyli obie mąki, proszek do pieczenia, a na koniec sól. Mieszamy. 
  2. Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy do oddzielnych misek. 
  3. Do żółtek wsypujemy cukier i ubijamy mikserem na gładką, jasną masę. Zmniejszamy moc robota i stopniowo ubijając, wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec wlewamy odrobinę trunku i esencji. 
  4. Do masy stopniowo dodajemy suche składniki, cały czas miksując na małych obrotach. 
  5. Przechodzimy do ubicia masy z białek. Powinny być sztywne. Dodajemy je do masy i ostrożnie mieszamy szpatułką. 
  6. Specjalną formę do gotowania babki smarujemy tłuszczem, oprószamy bułką tartą i wypełniamy naszą masą. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w dużym garnku z zimną wodą. Przykrywamy tak, by forma się nie wynurzała. Gotujemy przez godzinę i 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. Czas odliczamy od momentu zagotowania wody.
  7. Po ugotowaniu babkę wyjmujemy z formy i zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dekorujemy ciasto dowolną polewą i lukrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.