Ta wielkanocna zalewajka jest lepsza od niejednego żurku. Dodanie mrożonego składnika to cały jej sekret

Wybór dań na ucztę wielkanocną nie jest łatwym zadaniem. Oczywiste jest, że niektóre potrawy muszą się na niej pojawić. Jednak w tym roku możesz postawić na oryginalny wybór potraw. Ewa Wachowicz zamiast żurku i białego barszczu proponuje zalewajkę. Wyróżnią ją mrożony szczegół, którego nie znajdziesz w wielkanocnych zupach.

Tak jak w Boże Narodzenie barszcz czerwony dumnie stoi na czele świątecznego menu, tak i w przypadku Wielkanocy są konkretni reprezentanci. Nikogo nie zaskoczy fakt, że najpopularniejsze zupy, które podawane są na wielkanocnym stole, to barszcz biały oraz żurek. Tradycyjne smakołyki z pewnością nie odchodzą w zapomnienie, lecz co jakiś czas warto odejść od klasycznych dań. W ten sposób tegoroczna Wielkanoc może zdobyć nowy smak, a przygotowane potrawy mogą pozostać na dłużej w rodzinnym menu. Ewa Wachowicz w odcinku 327. programu "Ewa Gotuje" pokazała alternatywę dla wymienionych wyżej zup. Jest nią zalewajka na białej kiełbasie, która wyróżnia się smakiem dzięki mrożonym kurkom. To one sprawiają, że potrawa różni się od innych. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Zobacz wideo Przepis na mazurek kajmakowy z czekoladą

Przepis na zalewajkę na białej kiełbasie Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 100 g mrożonych kurek,
  • 1 większa cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 1 l bulionu,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • szklanka zakwasu do żurku,
  • sól,
  • pieprz.
  • Składniki dodatkowe
  • gęsta śmietana,
  • chrzan,
  • kilka jajek.

Sposób przygotowania:

  1. Przed gotowaniem wyjmij kurki z zamrażarki i pozostaw je do odmrożenia.
  2. Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki. Następnie masło rozpuść na patelni i podsmaż na niej mięso.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj, wrzuć na patelnię i smaż wraz z kiełbasą.
  4. W czasie smażenia grzyby pokrój na mniejsze kawałki i również umieść je na tłuszczu. Całość podsmażaj przez kilka minut.
  5. Do garnka wlej bulion i wrzuć zawartość patelni. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj przez około 10 minut.
  6. Po tym czasie wlej zakwas i całość zagotuj. Podawaj z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami. Każdą porcję udekoruj również śmietaną i chrzanem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.