Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak Polska długa i szeroka tyle przepisów na klasyczną jarzynową. Uwielbiana przez rodaków sałatka, jest elementem niemal każdych świąt i rodzinnych spotkań, ale i obiektem kulinarnych sporów. Wykorzystanie jarzyn z rosołu nie powinno jednak nikogo dziwić czy szokować, bowiem to babcina tradycja podtrzymywana w wielu domach.
Tradycyjnej jarzynowej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - piedestał wśród klasycznych sałatek, to już niemalże tradycja, bez której święta się nie odbędą. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w idealnym połączeniu warzyw, jaj i kremowego sosu majonezowego. Babcina metoda est jednak nie do przebicia - mowa tu o wykorzystaniu jarzyn z rosołu, które będą idealną bazą do świątecznego rarytasu.
Rosołowe reszki idealnie spełnią swoją funkcję w sałace, w ten sposób nie tylko zaoszczędzimy na składnikach, ale i ograniczymy marnowanie żywności. Nie ma w tym nic prostszego - warzywa drobno kroimy, przekładamy do dużej miski, łączymy z pozostałymi składnikami, spajamy sosem i gotowe! Na koniec warto jednak wspomnieć o nieco bardziej kontrowersyjnych dodatkach takich jak ziemniak, kiszony, kukurydza czy kwaśne jabłko - tu pozostawiamy zupełną dowolność.
Składniki:
Sposób przygotowania: