Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu? To super trik! Wykorzystaj to, co zostało z tradycyjnej zupy

Sałatka jarzynowa to klasyka, która gości w polskich domach niemal na każdą okazję. Jedną z nich jest domowy rosół - wówczas warzywa z bulionu wystarczy drobno pokroić, połączyć z jajkami, majonezem i pozostałymi składnikami. To stara babcina metoda, która jest gwarancją tradycyjnego smaku. Ważny jest także kontrowersyjny, owocowy dodatek.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak Polska długa i szeroka tyle przepisów na klasyczną jarzynową. Uwielbiana przez rodaków sałatka, jest elementem niemal każdych świąt i rodzinnych spotkań, ale i obiektem kulinarnych sporów. Wykorzystanie jarzyn z rosołu nie powinno jednak nikogo dziwić czy szokować, bowiem to babcina tradycja podtrzymywana w wielu domach. 

Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Tradycyjnej jarzynowej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać - piedestał wśród klasycznych sałatek, to już niemalże tradycja, bez której święta się nie odbędą. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w idealnym połączeniu warzyw, jaj i kremowego sosu majonezowego. Babcina metoda est jednak nie do przebicia - mowa tu o wykorzystaniu jarzyn z rosołu, które będą idealną bazą do świątecznego rarytasu. 

Rosołowe reszki idealnie spełnią swoją funkcję w sałace, w ten sposób nie tylko zaoszczędzimy na składnikach, ale i ograniczymy marnowanie żywności. Nie ma w tym nic prostszego - warzywa drobno kroimy, przekładamy do dużej miski, łączymy z pozostałymi składnikami, spajamy sosem i gotowe! Na koniec warto jednak wspomnieć o nieco bardziej kontrowersyjnych dodatkach takich jak ziemniak, kiszony, kukurydza czy kwaśne jabłko - tu pozostawiamy zupełną dowolność. 

Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Przepis na sałatkę jarzynową z rosołowych warzyw

Składniki: 

  • warzywa z rosołu: marchew, pietruszka seler,
  • 4 jajka, 
  • 3 ogórki kiszone,
  • kwaśne jabłko,
  • puszka zielonego groszku,
  • majonez, 
  • śmietana,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku gotujemy jajka na twardo. 
  2. W tym czasie drobno kroimy wszystkie składniki: marchew, pietruszkę, seler, ogórki i jabłko.
  3. Następnie odsączamy z zalewy groszek i obieramy jaja, które następnie kroimy w drobną kostkę. 
  4. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Na koniec dodajemy odpowiednią porcję majonezu, odrobinę śmietany, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. 
  5. Tak przygotowaną sałatkę warto odstawić na kilka godzin do lodówki - wówczas smaki ładnie się przenikną. 
Więcej o: