• Link został skopiowany

Wielkanocna zupa naszych sąsiadów. Przebije nasze specjały? Przez jeden składnik jest to możliwe

Zagraniczna kuchnia coraz częściej gości na polskich stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem tamtejsze specjały pełne są nietuzinkowych smaków, które w naszych regionalnych potrawach często nie są znane. Aby spróbować jak najciekawszych dań, sięgnij po niemiecką zupę, która podawana jest w okresie Wielkanocy. Aromat jest nie do opisania.
Zupa z trybuli po niemiecku
Fot. Shutterstock, Bildagentur Zoonar GmbH

Zupa z trybuli po niemiecku to specjał kuchni zachodniej. Ma szansę, aby stać się silną konkurencją dla dań z Polski. Najczęściej podaje się ją w okresie Świąt Wielkanocnych i przygotowuje z rośliny, która niektórym może przypominać pietruszkę. Jej smak jest jednak głębszy, a smakosze ziół mówią, że jest podobna do zapachu mirry. Zupę gotuje się na wywarze mięsnym, dodaje się również cebulę i ziemniaki. Dzięki oryginalnej trybuli jej kolor jest intensywnie zielony, pomimo że zabielana jest śmietaną. To właśnie ten niecodzienny składnik sprawia, że danie jest aromatyczne i jeszcze smaczniejsze. Po zjedzeniu nie ma szans, że brzuch nie będzie pełny.

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Przepis na zupę z trybuli po niemiecku

Składniki

  • 3 średnie cebule,
  • 4 większe ziemniaki,
  • 1,5 l bulionu,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 300 g liści trybuli,
  • kawałek pora,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Masło umieść w garnku i roztop je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć ją na tłuszcz i smaż około 2 minuty.
  2. Cebulę posyp mąką, dokładnie wymieszaj i ponownie smaż przez krótką chwilę. Następnie wlej bulion, zagotuj całość.
  3. Trybule przemyj i posiekaj, por pokrój na talarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka i gotuj przez 20 minut.
  4. Do małej miseczki odlej wywar i dodaj do niego śmietanę, w ten sposób ją zahartujesz. Gotową mieszankę przelej małym strumyczkiem do garnka i zamieszaj.
  5. Zupę dopraw do smaku, zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Gdy zrobi się chłodna zmiksuj ją za pomocą blendera na gładką masę. Podawaj ze świeżym pieczywem i listkami trybuli.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: