Zagraniczna kuchnia coraz częściej gości na polskich stołach. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem tamtejsze specjały pełne są nietuzinkowych smaków, które w naszych regionalnych potrawach często nie są znane. Aby spróbować jak najciekawszych dań, sięgnij po niemiecką zupę, która podawana jest w okresie Wielkanocy. Aromat jest nie do opisania.
Fot. Shutterstock, Bildagentur Zoonar GmbH
REKLAMA
REKLAMA
Zupa z trybuli po niemiecku to specjał kuchni zachodniej. Ma szansę, aby stać się silną konkurencją dla dań z Polski. Najczęściej podaje się ją w okresie Świąt Wielkanocnych i przygotowuje z rośliny, która niektórym może przypominać pietruszkę. Jej smak jest jednak głębszy, a smakosze ziół mówią, że jest podobna do zapachu mirry. Zupę gotuje się na wywarze mięsnym, dodaje się również cebulę i ziemniaki. Dzięki oryginalnej trybuli jej kolor jest intensywnie zielony, pomimo że zabielana jest śmietaną. To właśnie ten niecodzienny składnik sprawia, że danie jest aromatyczne i jeszcze smaczniejsze. Po zjedzeniu nie ma szans, że brzuch nie będzie pełny.
REKLAMA
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Przepis na zupę z trybuli po niemiecku
Składniki
3 średnie cebule,
4 większe ziemniaki,
1,5 l bulionu,
150 g śmietany 18%,
300 g liści trybuli,
kawałek pora,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Masło umieść w garnku i roztop je na małym ogniu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć ją na tłuszcz i smaż około 2 minuty.
Cebulę posyp mąką, dokładnie wymieszaj i ponownie smaż przez krótką chwilę. Następnie wlej bulion, zagotuj całość.
Trybule przemyj i posiekaj, por pokrój na talarki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka i gotuj przez 20 minut.
Do małej miseczki odlej wywar i dodaj do niego śmietanę, w ten sposób ją zahartujesz. Gotową mieszankę przelej małym strumyczkiem do garnka i zamieszaj.
Zupę dopraw do smaku, zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Gdy zrobi się chłodna zmiksuj ją za pomocą blendera na gładką masę. Podawaj ze świeżym pieczywem i listkami trybuli.