Pieczeni rzymskiej nazywanej też pasztetem wielkanocnym nie może w tym roku zabraknąć na świątecznym stole. Świetnie komponuje się m.in. z sałatką jarzynową, sosem czosnkowym bądź chrzanem. Z kolei sos do pieczeni rzymskiej może uczynić z niej pełnoprawny obiad wielkanocny. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.
Zobacz wideo
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska - przepis babci na Wielkanoc. Wygląda jak duży klops z jajkiem i jest smakowita
Pieczeń rzymska z jajkiem prezentuje się obłędnie. Smak tej pieczeni możemy wzbogacić na wiele różnych sposób. Najlepsze jest użycie grzybów bądź pieczarek. Świetnie sprawdzą się tu brązowe pieczarki, które są bardziej aromatyczne i mają większe walory smakowe niż białe pieczarki.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 6 jajek (5 ugotowanych na twardo),
- 300 g pieczarek,
- 2 cebule,
- bułka tarta,
- masło,
- 4 ząbki czosnku,
- sos sojowy jasny,
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, kminek, natka pietruszki.
Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pieczeń rzymska z jajkiem - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
- Pięć jajek ugotuj na twardo.
- Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek możesz drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj starte pieczarki i całość podsmażaj, aż z pieczarek odparuje woda. Staraj się nie mieszać składników. Pod koniec smażenia oprósz je solą.
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajko, 4-5 łyżek bułki tartej, podduszone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Do mięsa dodaj przyprawy, dwie łyżeczki sosu sojowego i wyrób masę tak jak na kotlety mielone.
- Przygotuj keksówkę - natrzyj ją masłem i obsyp bułką tartą. Następnie wyłóż do niej połowę mięsa mielonego i delikatnie je uklep. Przez środek formy ułóż ugotowane jajka i przykryj drugą częścią mięsa tak, by mięso dokładnie przykryło jajka. Wierzch posmaruj odrobiną musztardy i posyp odrobiną kminku. Pieczeń rzymską piecz przez około 45-50 minut z funkcją grzania góra-dół w 180 stopniach.
Warto przygotować również sos do pieczeni rzymskiej, szczególnie wtedy, gdy zamierzamy podać ją na gorąco. Najlepiej komponuje się z nią sos pieczarkowy bądź chrzanowy. Smacznego!