Pieczeń rzymska z jajkiem to kultowa przystawka na Wielkanoc. Ten składnik nada jej charakteru

Pieczeń rzymska z jajkiem to świetne danie, które może być zarówno przystawką, jak i daniem obiadowym. Wygląda pięknie, smakuje świetnie i jest aromatycznie obłędna. Przepis na nią jest krótki, a wykonanie bajecznie proste. Prezentujemy najlepszy przepis na pieczeń rzymską z przepiśnika babci.

Pieczeni rzymskiej nazywanej też pasztetem wielkanocnym nie może w tym roku zabraknąć na świątecznym stole. Świetnie komponuje się m.in. z sałatką jarzynową, sosem czosnkowym bądź chrzanem. Z kolei sos do pieczeni rzymskiej może uczynić z niej pełnoprawny obiad wielkanocny. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska - przepis babci na Wielkanoc. Wygląda jak duży klops z jajkiem i jest smakowita

Pieczeń rzymska z jajkiem prezentuje się obłędnie. Smak tej pieczeni możemy wzbogacić na wiele różnych sposób. Najlepsze jest użycie grzybów bądź pieczarek. Świetnie sprawdzą się tu brązowe pieczarki, które są bardziej aromatyczne i mają większe walory smakowe niż białe pieczarki.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 6 jajek (5 ugotowanych na twardo),
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • bułka tarta,
  • masło,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sos sojowy jasny,
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, kminek, natka pietruszki.

Więcej przydatnych przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczeń rzymska z jajkiem - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Pięć jajek ugotuj na twardo.
  2. Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek możesz drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj starte pieczarki i całość podsmażaj, aż z pieczarek odparuje woda. Staraj się nie mieszać składników. Pod koniec smażenia oprósz je solą.
  4. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajko, 4-5 łyżek bułki tartej, podduszone pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz posiekaną natkę pietruszki. Do mięsa dodaj przyprawy, dwie łyżeczki sosu sojowego i wyrób masę tak jak na kotlety mielone.
  5. Przygotuj keksówkę - natrzyj ją masłem i obsyp bułką tartą. Następnie wyłóż do niej połowę mięsa mielonego i delikatnie je uklep. Przez środek formy ułóż ugotowane jajka i przykryj drugą częścią mięsa tak, by mięso dokładnie przykryło jajka. Wierzch posmaruj odrobiną musztardy i posyp odrobiną kminku. Pieczeń rzymską piecz przez około 45-50 minut z funkcją grzania góra-dół w 180 stopniach.

Warto przygotować również sos do pieczeni rzymskiej, szczególnie wtedy, gdy zamierzamy podać ją na gorąco. Najlepiej komponuje się z nią sos pieczarkowy bądź chrzanowy. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA