Prosta babka marmurkowa. Przepis na szybkie ciasto nie tylko na Wielkanoc. Nie tylko pyszna, ale i piękna

Babka marmurkowa to proste ciasto, które z powodzeniem może przyrządzić każdy. Jednak to nie jedyna zaleta popularnego deseru. Brak kremu pozwala dłużej przechowywać wypiek, dzięki czemu przez wiele dni możemy sięgać po babkę do porannej kawy.
Zobacz wideo Owsiana babka - idealna na Wielkanoc i nie tylko!

Babka marmurkowa to alternatywa dla wielkanocnej babki cytrynowej. Dodatek kakao sprawia, że po pokrojeniu ciasto prezentuje się niezwykle pysznie. Prostota przepisu pozwoli na szybkie przyrządzenie tradycyjnego wypieku.

Babka marmurkowa, przepis na wielkanocny przysmak

Idealna babka marmurkowa powinna być puszysta, lekka i delikatnie wilgotna. Dlatego, aby uniknąć wpadki, warto poznać tradycyjny i sprawdzony przepis. Przede wszystkim należy zacząć od wyciągnięcia jajek z lodówki. Ważne, aby wszystkie produkty osiągnęły temperaturę pokojową. W przeciwnym razie może powstać zakalec.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 170 ml oleju,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • cukier puder lub polewa czekoladowa.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Proste ciasto na Wielkanoc. Babka marmurkowa krok po kroku

  1. Jajka rozbijamy, oddzielając białka od żółtek.
  2. Do miski wlewamy olej, cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem przez kilka minut.
  3. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na wolnych obrotach, aż powstanie jednolita masa.
  4. Do osobnego naczynia przesiewamy mąki i dodajemy proszek do pieczenia. Stopniowo wlewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy.
  5. Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do ciasta. Za pomocą silikonowej szpatułki delikatnie mieszamy.
  6. 1/3 przygotowanego ciasta przelewamy do osobnej miski. Wsypujemy kakao i mieszamy. 
  7. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Delikatnie przelewamy jasną część ciasta naprzemiennie z kakaową wersją. 
  8. Babkę marmurkową pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 45 minut.
  9. Po przestudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem lub zdobimy ulubioną polewą czekoladową.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.