Jak sprawić, by placki ziemniaczane były bardziej puszyste? Koniecznie dodaj ten składnik. Będą jeszcze smaczniejsze

Prawie każdy kocha placki ziemniaczane. Niezależnie od tego, czy wolimy je w wersji słodkiej, czy wytrawnej, to zawsze doskonały pomysł na obiad. Nie muszą być one jednak za każdym razem takie same. Te chrupiące placuszki można uczynić puszystymi i delikatnymi. Należy jednak odpowiednio przygotować jeden ze składników.

Placki ziemniaczane to niezwykle uniwersalne danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo sycące. Co jednak zrobić, jeśli znudziły nam się chrupiące i cienkie placuszki? Istnieje sekretny sposób, jak sprawić, by ziemniaczane placki były delikatne i puszyste. Wystarczy na sztywną pianę ubić jeden, ważny składnik.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 jaja rozmiar M,
  • 1 cebula,
  • 40 g mąki pszennej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Puszyste placki ziemniaczane. Nie zapomnij o tym składniku

Ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Tak przygotowane ścieramy na tarce na małych oczkach. Startą masę dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do osobnego naczynia. Masa powinna być wilgotna, lecz dokładnie odsączona. Wodę, która została po tarciu ziemniaków zlewamy do czystego naczynia i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie na dnie zbierze się skrobia. 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy ją do startych ziemniaków wraz z mąką, solą, pieprzem oraz dwoma żółtkami jaj. Białka wbijamy do osobnego naczynia i ubijamy pianę. Można dodać do nich szczyptę soli. Ubitą masę również przekładamy do ciasta na placki i całość ostrożnie mieszamy do połączenia składników.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i placki smażymy niewielkimi partiami, tak by nie dotykały się wzajemnie. Powinny być rumiane z obu stron. Wówczas przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Będą smakować wyśmienicie zarówno z wytrawnym sosem, jak i na słodko. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA