• Link został skopiowany

Jak sprawić, by placki ziemniaczane były bardziej puszyste? Koniecznie dodaj ten składnik. Będą jeszcze smaczniejsze

Prawie każdy kocha placki ziemniaczane. Niezależnie od tego, czy wolimy je w wersji słodkiej, czy wytrawnej, to zawsze doskonały pomysł na obiad. Nie muszą być one jednak za każdym razem takie same. Te chrupiące placuszki można uczynić puszystymi i delikatnymi. Należy jednak odpowiednio przygotować jeden ze składników.
Co zrobić, by placki ziemniaczane były puszyste?
Fot. Tomek Czachorowski / Agencja Wyborcza.pl

Placki ziemniaczane to niezwykle uniwersalne danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również jest bardzo sycące. Co jednak zrobić, jeśli znudziły nam się chrupiące i cienkie placuszki? Istnieje sekretny sposób, jak sprawić, by ziemniaczane placki były delikatne i puszyste. Wystarczy na sztywną pianę ubić jeden, ważny składnik.

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 jaja rozmiar M,
  • 1 cebula,
  • 40 g mąki pszennej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Puszyste placki ziemniaczane. Nie zapomnij o tym składniku

Ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Tak przygotowane ścieramy na tarce na małych oczkach. Startą masę dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do osobnego naczynia. Masa powinna być wilgotna, lecz dokładnie odsączona. Wodę, która została po tarciu ziemniaków zlewamy do czystego naczynia i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie na dnie zbierze się skrobia. 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy ją do startych ziemniaków wraz z mąką, solą, pieprzem oraz dwoma żółtkami jaj. Białka wbijamy do osobnego naczynia i ubijamy pianę. Można dodać do nich szczyptę soli. Ubitą masę również przekładamy do ciasta na placki i całość ostrożnie mieszamy do połączenia składników.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i placki smażymy niewielkimi partiami, tak by nie dotykały się wzajemnie. Powinny być rumiane z obu stron. Wówczas przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Będą smakować wyśmienicie zarówno z wytrawnym sosem, jak i na słodko. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: